Yhteisrakentamisverkoston uutiskirje 08/2018

Joulu lähestyy ja vuosi vaihtuu kiinnostavissa merkeissä! Tässä vuoden 2018 viimeisessä numerossa kerromme vuodenvaihteen organisaatiomuutoksista sekä verkkotietopisteen palautekyselyn tuloksista. Kannustamme myös kaikkia verkkotoimijoita osallistumaan Vuoden yhteisrakentamisteko 2019 -kilpailuun. Vuoden alussa on hyvä hetki tuoda oma hanke kilpailuun. Ilmoittautumiset ehtivät mukaan 31.3.2019 asti.

Tässä numerossa:

Ensi vuoden alusta olemme osa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom aloittaa toimintansa 1.1.2019. Virastoon yhdistyvät Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Viestintävirasto sekä osa Liikennevirastosta. Traficom on palveleva liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri- ja valvontaviranomainen.

Virasto edistää liikennejärjestelmän toimivuutta ja turvallisuutta sekä vauhdittaa digiyhteiskunnan kehittymistä. Se tukee kestävää kehitystä ja huolehtii, että Suomessa on käytettävissä laadukkaat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäyhteydet ja -palvelut. Virastossa työskentelee noin 900 henkilöä 15 paikkakunnalla. Päätoimipaikka sijaitsee Helsingissä.

Vuoden vaihteen jälkeen viraston nettisivut löytyvät osoitteesta traficom.fi. Virastomuutos ei vaikuta verkkotietopiste.fi -palvelun toimintaan ja osoite yhteisrakentaminen.fi ohjaa edelleen yhteisrakentamiseen liittyvän tiedon lähteille.

Verkkotietopistettä kehitetään käyttäjäpalautteen perusteella

Viestintävirasto kyseli loppuvuodesta 2018 verkkotoimijoilta kokemuksia verkkotietopiste.fi-palvelun toimivuudesta ja kehittämisestä. Vaikka vastaajia tällä kertaa oli vain 21, tuli vastauksissa esille tärkeää palautetta - kiitos siitä!

Suurin osa vastaajista piti palvelua hyödyllisenä ja katsoi, että palvelu mahdollistaa verkkotoimijoiden tiiviimmän yhteistyön. Palvelun hyödyllisyyttä yhteisrakentamisen kannalta kasvattaisi se, että rakennussuunnitelmat vietäisiin palveluun nykyistä aikaisemmin eli 1-2 vuotta ennen hankkeen toteuttamista. Lisäksi toivottiin mahdollisuutta tallentaa rakennussuunnitelma luonnoksena, jolloin työtä voi jatkaa työn keskeytystilanteissa siitä, mihin on jääty. Rakennussuunnitelmien hakuihin toivottiin helpotuksia ja toimivuutta erityisesti usean hankkeen samanaikaisessa haussa.

Myös palvelun lähettämien viestien hallintaan toivottiin parannuksia. Tältä osin kyse on kuitenkin pitkälti ohjeistuksen tarpeesta, sillä viestien määrään ja kohdentamiseen on mahdollista tehdä muutoksia hallinta-sivulla tehtävillä valinnoilla. Helpotuksia toivottiin myös palvelun kirjautumiseen (palvelu edellyttää vahvaa tunnistautumista katso-tunnuksin tai pankkitunnuksin). Myös useampiportaisten käyttäjäoikeuksien tarve nousi joissakin vastauksissa esille, jotta esimerkiksi lukuoikeuksia voisi jakaa talon sisällä tai esimerkiksi suunnittelijoille.
Kehitysehdotuksia saatiin myös yhteisrakentamista koskevien yhteydenottojen sisällöstä. Myös tietoisuuden kasvattaminen yleisesti palvelusta nähtiin tärkeäksi.

Palvelun huödyllisyys asteikolla 1-5

Vastaajien määrä: 21


Näettekö, että verkkotietopiste.fi-palvelu mahdollistaa verkkotoimijoiden tiiviimmän yhteistyön

Vastaajien määrä 21

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tulee jatkamaan verkkotietopiste.fi-palvelun kehittämistä saamamme palautteen ja ehdotusten perusteella ja vuonna 2019 on tarkoitus julkaista kolme ohjelmistopäivitystä. Julkaisuiden sisällöistä tullaan tiedottamaan erikseen, mutta esimerkiksi Suomi.fi-tunnistautuminen on suunniteltu toteutettavan ensimmäisessä päivityksessä KATSO-tunnistautumisen rinnalle.

Onko sinun hankkeesi vuoden 2019 yhteisrakentamisteko?

Viestintävirasto on koonnut yhteen kaikki verkkorakentamisen merkittävät toimijat ja nyt etsitään infran rakentamisen haasteisiin ratkaisuja yhteistuumin. Kuntamarkkinoilla 12.9.2018 käynnistettiin yhdessä monipuolinen toimenpidekokonaisuus yhteisrakentamisen lisäämiseksi.

Vuoden kestävän kampanjan kärkenä toimii "Vuoden Yhteisrakentamisteko 2019" -kilpailu. Tavoitteena on tehdä yhteisrakentaminen tunnetuksi kaikille kuntien, sähkö- ja vesiyhtiöiden sekä teleoperaattoreiden päättäjille. Samalla kerätään alan parhaita käytäntöjä kaikkien alan toimijoiden hyödyksi.

Kilpailuun osallistuvat ensimmäiset hankkeet on julkistettu marraskuussa. Mukaan ensimmäisenä lähtivät Kauhajoen kaupunki, Lakeuden Kuitu ja Pälkäneen Valokuitu.
Yhteisrakentamisteko 2019 -kilpailun järjestäjätahoihin Viestintäviraston lisäksi kuuluvat Energiateollisuus, Energiavirasto, FiCom, Finnet-liitto, Kuntaliitto, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen Seutuverkot, Suomen Vesihuolto-osuuskunnat ja Vesilaitosyhdistys. Kilpailua tukemassa ovat lisäksi Caruna, DNA, Elenia, Elisa, Lounea, Pälkäneen Valokuituverkot, Sitowise ja Telia Finland.

Lue lisää kilpailusta ja ilmoita hankkeesi mukaan osoitteessa yhteisrakentaminen.fi!

Tervetuloa mukaan yhteisrakentamisverkostoon!

Yhteisrakentamisverkosto toimii palaute-, yhteistyö- ja viestintäkanavana yhteisrakentamiseen ja -käyttöön sekä Verkkotietopiste.fi-palveluun liittyvissä kysymyksissä.

Verkostoon voi ilmoittautua tästä

Viestintäviraston yhteisrakentamissivuilla on ajankohtaista tietoa verkostosta ja yhteisrakentamisesta. Lisäksi sivustolla on julkaistu myös aiemmat uutiskirjeet.

Kerrothan yhteisrakentamisverkostosta ja siihen liittymisestä kollegallesi ja yhteistyötahoillesi!

Kiitokset yhteistyöstä ja hyvää joulunaikaa! Palataan jälleen alkuvuodesta yhteisrakentamisuutisiin.


Asiasanat: Internet , Puhelin , Televisio , Verkosto , Verkot , Uutiskirje

Päivitetty 20.12.2018

LinkedIn Print