Kyberturvallisuuskeskus kouluttaa kaksi haittaohjelmakoiraa

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on hankkinut kaksi haittaohjelmakoiraa. Koirat koulutetaan vainuamaan haitallista liikennettä muun verkkoliikenteen seasta.

Kyberturvallisuuskeskus on uuden kyberhankemääräyksen perusteella hankkinut kaksi vainukoiraa, jotka koulutetaan nuuskimaan haittaohjelmia. Koirien toiminta tulee tukemaan Viestintäviraston nykyisiä lakisääteisiä tehtäviä. Haittaohjelmakoirat oppivat haistamaan haitallista verkkoliikennettä verkkokaapelista, suoraan päätelaitteesta tai tutkinta-alueella leijuvista WiFi-aalloista. Koirat tunnetaan Kyberturvallisuuskeskuksessa kutsumanimillä Ransu ja Apti.

Haittaohjelmakoirat Apti ja Ransu
Ransu on rodultaan Border Gateway Terrier. Se erikoistuu tunnistamaan yleisimmät kiristyshaittaohjelmat. Erityisen tarkasti se vainuaa verkon rajayhdysliikenteen poikkeamia. Luonteeltaan Ransu on leikkisä ja villi, ja sen lempiruokaa on sinihomejuusto.

Ransu on vainunnut epäilyttävän langattoman verkon.
Apti on lempeä ja leikkisä, sekarotuinen tyttökoira. Koulutuksessa se tulee saamaan valmiudet haistaa erityisesti kohdennettuja haittaohjelmahyökkäyksiä. Apti nauttii erityisesti pitkistä löhöilyhetkistä ohjaajansa sohvalla. Sen lempiruokaa ovat koiranevästeet.

Apti nuuhkii tabletista haittaohjelmaa.

Koirat asuvat ohjaajiensa kotona ja tulevat valmennuksen jälkeen tekemään töitä muutaman tunnin päivässä. Koulutusta varten Kyberturvallisuuskeskus on varannut laajan valikoiman erilaisia haittaohjelmanäytteitä vuosien varrelta. Koulutuksen ajaksi on palkattu haittaohjelmakoiriin erikoistunut asiantuntija.

Haittaohjelmakoirien koulutus alkoi keväällä 2015 ja se tulee kestämään noin vuoden. Koirien operatiiviset tehtävät alkavat koulutuksen päätyttyä 1.4.2016.

Lisätietoja

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Haittaohjelma , NCSC-FI , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248