Iskikö kiristyshaittaohjelma? Varaudu ja iske takaisin!

Muutama päivä sitten maailmalla otettiin ilolla vastaan uutinen, että TeslaCrypt-kiristyshaittaohjelman takana olevat verkkorikolliset olivat lopettaneet kyseisen haittaohjelman toiminnan ja julkaisseet yleisavaimen, jolla salakirjoitetut tiedostot on mahdollista palauttaa.

TeslaCryptin poistuminen kuvasta ei kuitenkaan poista kiristyshaittaohjelmien muodostamaa uhkaa. Myös Suomessa havaitaan tälläkin hetkellä useita eri kiristyshaittaohjelmatartuntoja, ja tiedossa on myös vielä pinnan alla olevia nousevia uhkia uusien kiristyshaittaohjelmien muodossa. Tietoturvaohjelmiston käytöllä, ajantasaisilla ohjelmistopäivityksillä, sähköpostisuodatuksilla sekä varmuuskopioiden ottamisella voidaan merkittävästi vähentää kiristyshaittaohjelmien muodostamaa riskiä niin yksittäisille käyttäjille kuin isommillekin organisaatioille.

TeslaCrypt-kampanja on ajettu alas, tiedostojen palautus onnistuu purkutyökalulla

TeslaCrypt-kiristyshaittaohjelman takana olevat verkkorikolliset julkaisivat 18.5.2016 verkkosivuillaan viestin, jonka mukaan kyseinen projekti on lopetettu. Tämän yhteydessä kyseinen toimija julkaisi myös salausavaimen, jonka avulla on mahdollista purkaa salakirjoitetut tiedostot selkokieliseen muotoon. Nopeasti tämän jälkeen julkaistiinkin useita purkutyökaluja tiedoston palauttamisen helpottamiseksi. Yksi tällainen on TeslaDecoder, joka osaa purkaa TeslaCrypt 3.x ja 4.x versioiden salakirjoittamat tiedostot.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus havaintojen mukaan kyseistä haittaohjelmaa levitettiin aktiivisesti myös suomalaisille internet käyttäjille etupäässä haittaohjelmien automaattisten levitysjärjestelmien, kuten Angler exploit kit:in välityksellä.

Purkutyökaluja saatavilla jo useisiin kiristyshaittaohjelmiin

Monien kiristyshaittaohjelmien käyttämät salakirjoitusmenetelmät on toteutettu heikosti, jolloin niihin on ollut mahdollista kehittää salakirjoituksen purkava työkalu. The Windows Club -verkkosivulla on julkaistu lista eri kiristyshaittaohjelmista, joilla on saatavilla purkutyökalu. Tällä hetkellä näitä ovat ainakin seuraavat kiristyshaittaohjelmat:

 • AutoLocky
 • HydraCrypt
 • UmbreCrypt
 • CryptoLocker
 • Petya
 • Nemucod
 • DMALocker2
 • HydraCrypt
 • DMALocker (3.0)
 • CrypBoss
 • Gomasom
 • LeChiffre
 • KeyBTC
 • Radamant
 • CryptInfinite
 • PClock
 • CryptoDefense
 • Harasom
 • TeslaCrypt
 • CryptXXX
 • Rector
 • Rakhni
 • Scatter
 • Xorist
 • CoinVault
 • Bitcryptor

Locky-kiristyshaittaohjelma edelleen suomalaisten riesana

Vaikka TeslaCrypt onkin nyt väistynyt ongelma, useat muut kiristyshaittaohjelmat aiheuttavat yhä merkittäviä ongelmia ympäri maailmaa. Yksi tällainen on Locky, jota on levitetty erityisesti sähköpostin liitetiedoston välityksellä. Kyseinen ZIP-pakattu liitetiedosto sisältää JavaScript-tiedoston. Mikäli vastaanottaja suorittaa kyseisen JavaScript-tiedoston, lataa se Locky-haittaohjelman koneelle ja suorittaa sen.

Locky-kiristyshaittaohjelmalle ei ole tällä hetkellä olemassa toimivaa purkutyökalua. Näin ollen kyseista haittaohjelmaa vastaan voi suojautua vain ennakoivin toimenpitein, joita on lueteltu artikkelin lopussa.

Pinnan alla vaanii jatkuvasti uusia tulokkaita

Pinnalla olevien uhkien lisäksi tietoturvaammattilaiset seuraavat aktiivisesti potentiaalisia tulevia uhkia. Muun muassa Dma Locker 4.0 ja BadBlock -kirityshaittaohjelmat voivat muodostua merkittäväksi uhkaksi lähitulevaisuudessa.

Dma Locker 4.0 on kyseisen kiristyshaittaohjelman uusin versio, mikä havaittiin ensimmäisen kerran 19.5.2016. Toisin kuin sen edeltäjät, se hyödyntää vahvaa satunnaista AES-256 salausavainta, eikä sille ainakaan toistaiseksi ole olemassa purkutyökalua. DMA Lockeria tiedetään olevan jaettu haittaohjelmien automaattisten levitysjärjestelmien kautta, mikä voi tarkoittaa todella suurta potentiaalisten uhrien määrää.

Toinen tuore kiristyshaittaohjelma on BadBlock. Kyseinen haittaohjelma hyödyntää myös vahvaa salakirjoitustekniikkaa, eikä artikkelin kirjoitushetkellä siihen ole saatavilla purkutyökalua. Kyberturvallisuuskeskuksen havaintojen mukaan kyseistä kiristyshaittaohjelmaa on havaittu myös Suomessa. BadBlock leviää erityisesti haitallisten sähköpostiliitteiden välityksellä. Onnistuneen tarttumisen ja tiedostojen salakirjoituksen jälkeen ohjelma vaatii 2 bitcoinin lunnaita, eli noin 800 euroa.

Kuva: BadBlock-kirityshaittaohjelman lunnasvaatimus


Ennakoivat toimenpiteet avainasemassa kiristyshaittaohjelmilta suojautumiseksi

Tietoturvaohjelmiston käytöllä, ajantasaisilla ohjelmistopäivityksillä, sähköpostisuodatuksilla sekä varmuuskopioiden ottamisella voidaan merkittävästi vähentää kiristyshaittaohjelmien muodostamaa riskiä niin yksittäisille käyttäjille kuin isommillekin organisaatioille.

Tietoturvaohjelmisto Windowsin tietoturvan selkärankana!

Kiristyshaittaohjelmilta, kuin myös muilta haittaohjelmilta suojautumisessa yhtenä keskeisenä tekijänä on Windows-tietokoneella ajantasalla oleva oleva ja oikein konfiguroitu tietoturvaohjelmisto. Lähtökohtaisesti tietoturvaohjelmistot lataavat päivitykset sekä haittaohjelmien tunnistetiedot automaattisesti internetin yli. Mikäli käytössä on tietokone joka ei ole kytketty internettiin, tulee päivitykset siirtää koneelle esimerkiksi fyysistä mediaa käyttäen. Tietoturvaohjelmiston kehittyneemmät toiminnallisuudet, kuten heuristinen skannaus on myös aina syytä kytkeä päälle. Tällöin haittaohjelmia pyritään tunnistamaan työasemassa ei vain niin sanottujen tunnettujen sormenjälkien avulla, vaan myös niiden toimintaperiaatetta seuraamalla.

Päivitä, päivitä, päivitä!

Toinen tärkeä tekijä suojautumisessa on ohjelmistopäivitykset, niin käyttäjärjestelmän kuin ohjelmistojenkin osalta. Windows-käyttäjärjestelmän sekä ohjelmistojen automaattisia päivityksiä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Mikäli ohjelmisto ei tarjoa automaattista päivitystä, on siitä huolehdittava manuaalisesti. Haittaohjelmat hyödyntävät usein ohjelmistohaavoittuvuuksia eräänlaisena ikkunoina päästäkseen pureutumaan syvemmälle kohteena olevaan käyttöjärjestelmään. Ohjelmistojen valmistajien intresseissä on korjata tunnistetut ohjelmistohaavoiuttuvuudet tuotteistaan, ja tämän myötä sulkea ne ikkunat, joita haittaohjelman tarttuminen vaatii.

Sähköposti - uhka ja mahdollisuus!

Sähköpostin liitetiedostot ovat tyypillinen tapa levittää kiristyshaittaohjelmia. Tällaisiin tapauksiin auttaa yleinen varovaisuus sähköpostin käytössä. Epäilyttävistä lähteistä tuleviin englanninkielisten viestien liitetiedostoihin tuleekin suhtautua varauksella. Sähköpostijärjestelmien ylläpitäjät voivat tarjota automaattista suojata loppukäyttäjille estämällä ZIP-tiedoston sisällä olevien JavaScript-tiedostojen (.js) välittämisen.

Varmuuskopiot - puolustuksen viimeinen saareke!

Kun hyvästä valmistautumisesta huolimatta pahin koittaa, ja kiristyshaittaohjelma kaappaa tiedostosi, nousee varmuuskopioiden merkitys kultaakin arvokkaamaksi. Kun ajantasaiset varmuuskopiot on olemassa, ei lunnaiden maksua tarvitse edes harkita. Sitä paitsi, verkkorikolliset eivät luonnollisesti anna toiminnalleen mitään takuuta, ja tiedossamme onkin useita tapauksia missä lunnaiden maksamisesta huolimatta tiedostojen palautus jäi vain haaveeksi. Varmuuskopiden tarjoama suoja ei rajoitu vain kiristyshaittaohjelmiin. Tietoa voidaan menettää mitä erikoisimmilla tavoilla; tulipalo, varkaus, vahinko, laiterikko jne. Varmuuskopiot tarjoavat varmuutta siihen, että tietoa ei häviä ja toiminta voi jatkua, vaikka käyttäjä kohtaisikin jonkun näistä edellämainituista ilmiöistä.

3-2-1 - varmuuskopioinnin kultainen sääntö!

Varmuuskopoinnoin kultainen 3-2-1 sääntö on seuraava: kolme kopiota kaikesta sinulle tärkeästä tiedosta, kaksi eri fyysistä formaattia ja yksi fyysisesti eri paikassa oleva varmuuskopio. Tämä sääntö ei tietenkään sellaisenaan sovellu kaikille käyttäjille, mutta sääntöä on hyvä käyttää tukena kun miettii minkä arvoista tietoni on ja kuinka hyvin sitä pitäisi suojata. Esimerkiksi yritysmaailmassa voi monesti olla järkevää noudattaa säännön kaikkia osa-alueita, kun taas kotikäyttäjälle voi riittää, että tiedostot sijaitsevat esimerkiksi älylaitteessa, josta ne synkronoidaan pilvipalveluun ja käyttäjän kotitietokoneelle. Mikäli pilvipalveluita ei haluta käyttää, tarjoaa siirrettävät USB-massamuistit halvan ja yksinkertaisen tavan ottaa tärkeästä tiedosta varmuuskopiot.

Lisätietoja:

Tietoturva nyt! - Locky -kiristyshaittaohjelmaa levitetään haitallisten sähköpostien välityksellä

Tietoturva nyt! - Kiristyshaittaohjelmat rantautuivat Android-puhelimiin

Tietoturva nyt! - Haittaohjelma tarttuu, vaikka et klikkaisi mitään - osa 1

Heimdal Security: The Anti-Ransomware Protection Plan You Need to Follow Today

TeslaCrypt Developers recommend TeslaDecoder to Decrypt Files

List of free Ransomware Decryptor Tools to unlock files

Malwarebyter: DMA Locker 4.0 – Known Ransomware Preparing For A Massive Distribution

Sairaala maksoi lunnaat – kiristäjät vaativatkin lisää


Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , CERT , Kyberturvallisuus , NCSC-FI , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248