Toimitusjohtajahuijauksia jälleen liikkeellä

Viestintävirasto on saanut kuluvalla viikolla useita ilmoituksia suomalaisiin yrityksiin kohdistuneista toimitusjohtajahuijauksista. Meneillään olevissa huijauksissa yrityksen henkilöstöä yritetään saada maksamaan virheellinen tilisiirto.

Useita suomalaisia yrityksiä on yritetty huijata maksamaan tilisiirto rikollisten tilille. Meneillään olevassa kampanjassa huijaukset ovat tapahtuneet sähköpostin välityksellä. Sähköposteja on lähetetty sekä suomeksi, että englanniksi. Huijauksissa on käytetty niin sanottuja huijaus- tai häivedomaineja, joissa lähettäjän verkkotunnus muistuttaa erehdyttävästi organisaation oikeaa verkkotunnusta.

Esimerkiksi jos talousjohtajan oikea osoite on matti@yritys.fi, saattavat rikolliset lähettää huijausviestejä osoitteesta matti@yr1tys.fi. Nopealla tarkastelulla tällainen sähköpostiviesti voi näyttää tuleen oman organisaation sisältä.

Myös väärennettyjä lähettäjäosoitteita on käytetty. Näissä tapauksissa sähköpostin vastausosoitteesta paljastuu jokin muu osoite kuin yritykselle kuuluva osoite, mutta sähköpostiohjelma näyttää sähköpostin lähettäjäksi tutun henkilön.

22.6.2016 julkaistussa Tietoturva nyt!-artikkelissa "Käynnissä on aktiivinen huijauskampanja, joka hyödyntää alkavaa lomakautta" on neuvoja huijauksen ennaltaehkäisyyn tunnistamiseen.

Huijauksen ennaltaehkäisy ja tunnistaminen

Ohjeita kaikille työntekijöille:

 1. Älä luota sokeasti sähköpostin lähettäjätietoihin, koska ne ovat kohtuullisen helposti väärennettävissä.
  • Vaikka sähköposti näyttää tulevan esimerkiksi tutulta yritykseltä tai tutulta henkilöltä, saattaa lähettäjänä silti olla kyberrikollinen.
  • Varmista tarvittaessa sähköpostien oikeellisuus puhelinsoitolla. Tarkistus kannattaa tehdä etenkin epätavallisissa tilisiirroissa tai muissa tavanomaisesta toiminnasta poikkeavissa tilanteissa.
 2. Varmista puhelimitse lähestyvän soittajan henkilöllisyys.
  • Voit esimerkiksi soittaa takaisin henkilölle tämän yrityksen puhelinkeskuksen kautta.
  • Tarkista sähköpostissa mahdollisesti näkyvät yhteystiedot muuta kautta.
  • Älä hämäänny tutuista työkaverien nimistä, joita huijari saattaa mainita uskottavuutta lisätäkseen.
 3. Älä anna käyttäjätunnusta tai salasanaa puhelimitse.
 4. Älä anna tietoja yrityksestä tai yrityksen käyttämästä teknologiasta soittajalle, jota et tunne.

Ohjeita esimiehille:

 1. Sovi käytännöt, minkä suuruisia maksuja voi käsitellä yksin ja miten laskutustiedot tarkistetaan.
 2. Kouluta henkilökunta tunnistamaan eri tavoin toteutetut huijausyritykset
 3. Jaa havainnot huijausyrityksistä organisaation sisällä ja Kyberturvallisuuskeskukselle sekä tee tarvittaessa rikosilmoitus.

Huijauksista ilmoittaminen

Toimitusjohtajahuijauksista voi ilmoittaa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukseen osoitteeseen cert(at)ficora.fi sekä Keskusrikospoliisille osoitteeseen ilmoitukset.kyberkeskus(at)poliisi.fi. Poliisi ei ota vastaan rikosilmoituksia tästä osoitteesta.

Ilmoittettaessa toimitusjohtajahuijauksista viranomaisille, tehokkainta on liittää sähköpostin otsaketiedot (headers) mukaan. Sähköpostin otsaketietojen perusteella tiedetään mistä viesti alunperin on tullut. MIT on luonut ohjeen, jossa kerrotaan miten sähköpostin voi välittää otsaketietoineen.

Mikäli organisaatio on maksanut huijaukseksi osoittautuneen tilisiirron tai laskun, ole heti yhteydessä omaan pankkiin tilisiirron perumiseksi ja tee asiasta lisäksi rikosilmoitus paikallispoliisille tai Poliisin sähköisen rikosilmoituslomakkeen kautta.

Lisätietoa

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Huijaus , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248