Spotifyn ilmaisversio jakoi haitallisia mainoksia

Spotify-ohjelman ilmaisversio on jakanut haitallisia mainoksia runsaan viikon ajan. Mainokset avautuivat käyttäjän oletusselaimeen kun Spotify-ohjelma oli käynnissä. Spotify korjasi ongelman viime yönä.

Spotify-musiikkipalvelun mainosrahoitteinen ilmaisversio on jakanut haitallisia mainoksia ainakin 25.9.2016 lähtien. Mainokset avautuivat käyttäjän oletusselaimeen ilman käyttäjän toimenpiteitä. Uusi mainos avautui muutaman minuutin välein. Ongelma koski ohjelman Windows-, Mac- ja Linux-ilmaisversioita.

Tiedossamme ei ole tapauksia, joissa suomalaiset käyttäjät olisivat saaneet kyseisten mainosten kautta haittaohjelmaa.

Spotifyn mukaan ongelma on nyt korjattu ja haitalliset mainokset on poistettu.

Spotifyllä on ollut vastaava ongelma myös vuonna 2011, kun haitallinen mainos ohjasi kävijöitä haittaohjelmia levittävälle Blackhole exploit kit -sivulle. Haitallisia mainoksia hyödynnetään usein haittaohjelmien levittämiseen.

Päivitys 7.10.2016:

Olemme saaneet lukuisia ilmoituksia suomalaisilta käyttäjiltä Spotifyn haittamainoksista. Havainnot olivat tapahtuneet ennen kuin Spotify korjasi ongelman.

Joissain tapauksissa mainosikkunoita oli avautunut selaimeen niin monta, että kone oli mennyt jumiin. Useimmissa tapauksissa haitallinen koodi toimi vain selainikkunassa ja näytti erilaisia mainoksia tai "Koneesi on saastunut" -tyyppisiä huijausilmoituksia kuten näissä kuvakaappauksissa tai videossa. Ongelma kuitenkin korjaantui, kun selaimen sulki tai koneen käynnisti uudelleen. Tietokoneelle ei siis jäänyt mitään haittaohjelmaa.

Haittaohjelmaepäilyissä koneen voi tutkia jollain haittaohjelmaskannerilla, joita on useita saatavilla myös ilmaiseksi.

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248