Kiristyshaittaohjelmaa levitetään Postin nimissä

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on saanut useita ilmoituksia Postin nimissä lähetetyistä huijaussähköposteista. Viestien avulla pyritään levittämään kiristyshaittaohjelmaa, joka salakirjoittaa käyttäjän tiedostot. Mikäli olet saanut huijausviestin, älä klikkaa sen sisältämää linkkiä.

Huijaussähköposti kertoo huonolla suomen kielellä saapuneesta paketista, jota ei ole kyetty toimittamaan perille saakka. Viestissä pyydetään hankkimaan ja tulostamaan rahtikirja seuraamalla linkkiä. Viestin otsikko on ollut norjaksi "Faktura Fra Telenor Norge AS, Mobil [numeroita]". Viestejä on lähetetty väärennetyllä lähettäjätiedoilla osoitteesta posti.org.

Kuva1 - Huijaussähköposti


Linkki johtaa lopulta Postin -sivua esittävälle sivustolle. Sivusto pyytää norjaksi latamaan rahtikirjan, allekirjoittamaan sen ja menemään sen kanssa lähimpään postikonttoriin paketin saamiseksi.

Kuva2 - Huijaussivusto

Todellisuudessa ladatun tiedoston avaamalla ja käynnistämällä tulee samalla käynnistäneeksi kiristyshaittaohjelman, joka salakirjoittaa käyttäjän tiedostot.

Viestintävirasto on julkaissut ohjeita ja artikkeleita kiristyshaittaohjelmista. Lue lisää alla olevista linkeistä.


Lisätietoja:

Selvitymisopas kiristyshaittaohjelmia vastaan

Kiristyshaittaohjelmat ovat kasvava kiusa

Postin tiedote huijauksista:

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Huijaus , Kiristyshaittaohjelma , Kyberrikollisuus , NCSC-FI , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248