[Teema] Katso, kenen laskuja maksat

Kesä on sijaisuuksien aikaa, jota verkkohuijarit käyttävät hyväkseen. Yrityksiin lähetellään sähköposteja, jotka voivat sisältää toimitusjohtajan nimissä esitetyn pikaisen maksupyynnön tai valelaskun. Sähköpostin liite voi sisältää myös verkkopankkitunnuksia varastavan pankkitroijalaisen. Tarkasta laskut huolella ja mieti, mitä klikkaat! Kesäteemamme tarjoaa tietoturvavinkkejä kaikille.

TJ-huijauksissa ja valelaskutapauksissa verkkohuijarit lähestyvät uhriaan sähköpostitse. Viestissä pyydetään maksamaan lasku tai tilisiirto mahdollisimman nopeasti - usein toimitusjohtajan nimissä. Saadakseen rahat huijari vetoaa kiireeseen ja korkeaan asemaan.

Jos sähköpostiviesti vaikuttaa epäilyttävältä ja haluat vahvistuksen maksun aiheellisuudesta, soita esimerkiksi suoraan esimiehellesi. Itse viestiin ei kannata vastata, sillä vastaanottaja voi olla verkkohuijari.

Liikkeellä on myös esimerkiksi laskuiksi nimettyjä sähköpostien liitetiedostoja kuten
12_Invoice_1234, 123_4567.pdf. Älä avaa niitä, sillä liite voi sisältää pankkitroijalaisen, joka kykenee varastamaan verkkopankkitunnuksia ja väärentämään verkkopankissa asioivalle näytettävää sisältöä.

Katso tietoiskuvideomme Laskuhuijarit liikkeellä lomakaudella.

Google kerää automaattisesti tietoja palvelujensa, kuten Youtuben käyttäjistä. Lue lisää Googlen tietosuojakäytännöstä. Viestintäviraston sivuilla Youtube-videot eivät automaattisesti näy, ellet erikseen salli niiden esittämistä. Sallimalla videon esittämisen hyväksyt Googlen tietosuojakäytännöt.

Ilmiö on tuttu jo aiemmilta vuosilta. Aiheesta lisää lisää alla.

Lisätietoja

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Huijaus , Kyberrikollisuus , Kyberturvallisuus , Riskienhallinta , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248