[Teema] Vieraskynä: Romanssihuijari on salamarakas, joka tarvitsee yllättäen rahaa

Etenkin sosiaalisessa mediassa voi törmätä epärehellisiin lirkuttelijoihin niin kuin fyysisessäkin maailmassa. Niin kutsuttujen romanssihuijareiden petokset aiheuttavat maailmanlaajuisesti paljon sekä henkisiä että taloudellisia vahinkoja. Romanssihuijareiden tuntomerkeistä kirjoittaa Vieraskynässä erityisopettaja Riku Salmivuori.

Riku Salmivuori tunnistaa verkkohuijarin.

Tässä kysymyksiä, joita jokaisen uusia tuttavia verkosta etsivän kannattaa käydä läpi jo oman turvallisuutensa vuoksi. Valitettavan usein romanssihuijarin uhri on 50-70-vuotias, mutta vedätetyksi voi päätyä kuka tahansa. Verkkohuijareista kannattaa ilmoittaa poliisille. Jos olet joutunut esimerkiksi romanssihuijarin uhriksi, tee siitä rikosilmoitus.

1. Kuulostaako uskottavalta?

Miten todennäköisenä pidät, että kuvankaunis nuori nainen kiinnostuu juuri sinusta? Miksi ulkomaalainen, sanaakaan suomea osaamaton sotilas etsii vaimoa Pohjolan perukoilta? Omaa arvoaan ei pidä väheksyä, mutta realismiakaan ei saa unohtaa. Jos malli tai sotilas eivät tunnu todennäköisiltä seurustelukumppaneilta oikeassa elämässä, miksi niin tapahtuisi verkossa?

2. Pystytkö varmistamaan yksityiskohtia?

Varsinkin mieshuijarit esiintyvät menestyjinä: liikemiehinä, kenraaleina ja johtajina. Tällaisista henkilöistä pitäisi olla saatavilla julkista tietoa. Mitä saat selville, jos laitat uuden tuttavasi nimen hakukoneeseen? Jos huijarin mainitsema firma paljastuu todelliseksi, se ei tarkoita, että hän olisi siellä töissä. Ole tarkkana ja käytä useita lähteitä.

3. Ovatko saamasi kuvat aitoja?

Näyttääkö uusi tuttavasi kuvissa fyysisesti viehättävältä? Valitettavasti hän on voinut varastaa kuvansa mallitoimistojen sivuilta. Kuvia voi olla vaikeaa jäljittää, jos ne ovat huijarin itsensä tilaamia otoksia, joissa esiintyy maksettu malli. Kuvia ei välttämättä ole julkaistu millään verkkosivullakaan. Jos kuitenkin pystyt jäljittämään kuvat, petoksen vaara on ilmeinen.

4. Yritetäänkö tietojasi kalastella?

Uskottavaa tarinaa rakentaessaan romanssihuijarit käyttävät pääasiassa psykologisia vaikutuskeinoja. Tosin tietoteknisiä menetelmiäkään ei pidä unohtaa. Huijarit voivat tehdä huijaussivustoja itse tai ostaa niitä toisilta huijareilta. Älä syötä salasanoja tai muita luottamuksellisia tietoja yhdellekään verkkosivulle, jonka aitoutta et ole tarkistanut. Pidä myös huolta siitä, että virustorjuntasi on kunnossa.

5. Saatko rakkausrunoja?

Jos saat nettituttavaltasi runonpätkän, voit kopioida siitä osan hakukoneeseen. Verkkohuijarit voivat kopioida tai yhdistellä runoja netistä löytämistään riimeistä. Hakukone saattaa lopulta johtaa sivulle, jolta huijari on lainannut omanaan esittämänsä lyyriset helmet.

6. Onko keskustelu luontevaa?

Vaihtaako nettituttusi jatkuvasti aihetta, jättääkö vastaamatta kysymyksiisi tai kommentoimatta sanomisiasi? Monet huijarit kopioivat kaikille uhreille samoja, valmiiksi kirjoittamiaan vastauksia. Vaikutelma voi olla robottimainen.

7. Tahtooko tuttavasi laajentaa yhteydenpitoanne nopeasti?

Romanssihuijarit haluavat tiiviin suhteen, joka jatkuu kellon ympäri. Pikaviestimet, puhelin ja sähköposti täyttyvät huomiotulvalla. Aluksi huomio voi imarrella, mutta yli-intensiivinen viestintä voi olla merkki huijarista.

8. Tapahtuuko kaikki turhan rivakasti?

Kertooko hän jo varhain rakastuneensa sinuun? Suunnitteletteko häitä ennen kuin olette edes tavanneet kasvokkain? Huijarit voivat romansseissaan olla kärsivällisiä, mutta pikarakastuminen on vakiokalustoa. Jos tuttavallasi on kova kiire saada sinut sitoutumaan, hän voi myös suunnitella uskollisuutesi hyväksikäyttämistä.

9. Voitteko tavata kasvokkain?

Huijarit eivät voi tavata kasvokkain, koska tuolloin itse sepitetyt valheet voisivat paljastua. Tapaamisehdotuksiasi todennäköisesti vältellään ja puheenaihe halutaan pikaisesti siirtää johonkin toiseen.

10. Puhutteko usein tiellänne olevista ongelmista?

Romanssihuijareiden petokset perustuvat kriiseihin, joiden varjolla rakastuneet uhrit saadaan lähettämään huijareille rahaa. Kriisi ja romanssi elävät alusta asti rinnakkain. Usein huijarit kertovat jo suhteen alussa, että joutuvat pian matkustamaan ulkomaille töiden takia. Sinne jumiin jäätyään he tarvitsevat kipeästi raha-apua.

11. Tuleeko raha puheeksi?

Kertooko verkkotuttava yllättäen suuresta perinnöstä, joka häntä odottaa? Kertooko hän kuluista, jotka pitäisi maksaa? On selvää, että jossakin vaiheessa huijari pyrkii varastamaan sinulta rahaa eri syihin vedoten. Jos raha nousee kuvioihin toistuvasti, kaikki ei ole kohdallaan.

12. Miten sinulta on pyydetty rahaa?

Kun tuttavasi lopulta pyytää sinulta rahaa, ehdottaako hän, että käyttäisit tilisiirron sijaan rahansiirtopalvelua? Huijarit kautta linjan käyttävät mieluummin rahansiirtopalveluita kuin pankkeja, koska kiinnijääminen on näin epätodennäköisempää.

13. Onko raha ainoa ratkaisu?

Torjuuko verkkotuttusi kaikki esittämäsi vaihtoehdot rahan lähettämiselle? Käykö hän entistä painostavammaksi tai syyllistääkö sanoen, että rakastat rahaa enemmän kuin häntä? Huijarit ovat varautuneet siihen, että yrität esittää muita vaihtoehtoja etkä haluaisi maksaa. Romanssihuijarilla on vastaväitteisiisi valmiit vastineet.

Yksikin näistä varoitusmerkeistä tuoreessa nettisuhteessa on riittävä syy suhtautua uuteen tuttuun varauksella ja tarkkailla tämän motiiveja. Harkitse aina vakavasti, onko yhteyden pitäminen sinun etujesi mukaista.


Riku Salmivuori on vantaalainen erityisopettaja, joka on tutkinut erityisesti verkkohuijareita. Hän on julkaissut muun muassa tietokirjan Miljoonaperintö tarjolla - Kuinka verkkopetos toimii ja työstää parhaillaan uutta teosta romanssihuijauksista.

Vieraskynä-artikkeli on osa helmikuun Mediataitoviikko-teemaa.

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Huijaus , Kyberrikollisuus , Kyberturvallisuus , Netiketti , Yksityisyydensuoja , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248