Tulevan 5G-verkon kattavuus ratkeamassa luonnollisesti

Viestintävirasto selvittää mahdollisuuksia asentaa liikkuvia 5G-minitukiasemia hirviin ja peuroihin. Tarkoituksena on parantaa haja-asutusalueiden verkon kattavuutta. Tukiasemien tietoturva varmistettaisi rokotuksilla ja madotuksilla. Prototyyppejä on jo testattu virkamiehillä, ja tulokset ovat olleet lupaavia.

Viestintävirasto selvittää mahdollisuuksia asentaa liikkuvia 5G-minitukiasemia hirviin ja peuroihin haja-asutusalueiden verkon kattavuuden parantamiseksi. Pohjois-Suomessa tarkastellaan mahdollisuutta hyödyntää alueelle tyypillisiä, laajoilla alueilla liikkuvia poroja. Taajamissa vastaavia minitukiasemia suunnitellaan sijoitettaviksi rottiin ja myyriin maanalaisen kuuluvuuden parantamiseksi.

Uusien liikkuvien tukiasemien tietoturvan varmistaminen on tärkeä osa suunnittelua. Virusturva on suunnitelmissa huomioitu käytettävien eläinten rokotuksilla. Haittaohjelmien matomaista leviämistä ennaltaehkäistään tarvittaessa madotuksilla.

Tukiasemien toiminnan jatkuvuus taataan maan kattavalla kunnollisella valokuituverkolla, jonka varrelle on sijoitettu eläimille tukiasema-akkujen latauspisteitä. Latauspisteiden yhteydessä ruokitaan eläimet robotilla monipuolisen ja energiapitoisen ravinnon sekä hyvinvoinnin takaamiseksi.

Toteutuksessa on haluttu huomoida eläinystävällisyys. Minitukiasemien prototyyppejä on jo testattu vapaaehtoisilla virkamiehillä. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia.


Havainnekuva luontoon upeasti sulautuvista 5G-minitukiasemaverkosta.

Päivityshistoria

Asiasanat: Internet , Taajuudet , Tietoturva

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248