Tietosi ovat kultaa - Katso käyttöehdoista, kenelle ne kulkevat

Sähköisiin palveluihin annettujen ja kerättyjen tietojen kohtalo ja kohtelu selviää esimerkiksi käyttöehdoista. Selvittely on helpompaa, kun tartut yhteenvetoomme suosituimpien verkkopalvelujen käyttöehdoista. Yllätyksiinkin kannattaa varautua, sillä tietomme ovat palvelujen omistajille arvotavaraa.

Sovellukset ja sivustot keräävät meistä tietoja yksinkertaisimmillaan niin, että sovellukseen rekisteröityessämme syötämme tiedot sinne itse. Tietojamme kerätään myös automaattisesti vaikkapa seuraamalla, millaisella laitteella, kuinka ja missä palvelua käytämme (laitteen tunniste-, loki- ja sijaintitiedot).

Yksittäiset tiedot voivat tuntua mitättömiltä, mutta toisiinsa yhdistettyinä ne voivat kertoa meistä paljon. Esimerkiksi sähkön käytetystä määrästä ja käyttöajasta on mahdollista päätellä henkilön ruoka- tai käyttäytymistottumuksia ja tietystä IP-osoitteesta tehtyjen verkkosivuvierailujen perusteella voidaan saada tietoa henkilön erilaisista mieltymyksistä. Tiedot ovat arvokkaita esimerkiksi mainonnan kohdentamisessa.

Yhteenkoottua tietoa suosittujen palvelujen käyttöehdoista

Eri sivustojen ja palvelujen käyttöehdot vaikuttavat kuluttajan henkilötietojen suojaan eri tavoin. Alla olevaan taulukkoon on kerätty kuluttajien yleisimmin käyttämien palvelujen käyttöehtoja.

Yleisistä palveluista selvitykseen valittiin Google ja sen tarjoamat sovellukset, selaimet Edge, Firefox, IE, Chrome ja Safari sekä Bing, Facebook, Facebook Messenger, Instagram ja WhatsApp, Snapchat, Periscope, Twitter ja Jodel.

Taulukosta käy esimerkiksi ilmi, mitkä palvelut kuuluvat niin sanottuun samaan tuoteperheeseen tai ovat saman yhtiön eri sovelluksia ja onko palveluilla yhtenäisiä tietosuojakäytäntöjä.

Yllätys!

Pikaviestisovellukset tekevät usean arjesta sujuvaa, mutta tiesithän, että esimerkiksi Whatsappin ja Snapchatin kautta välitetyt kuvat ja ääniviestit ovat käyttäjien ladattavissa, jaettavissa ja tallennettavissa. Whatsapp pääsee käsiksi myös laitteen yhteystietoihin, joissa voi olla salaisiakin puhelinnumeroita. Bing puolestaan voi lähettää esimerkiksi äänikomentotietoja Microsoftille.

Jos käytössäsi on Google-tili, tietojasi jaetaan muiden palvelujen kanssa enemmän kuin, jos surffailisit verkossa tilille kirjautumatta. Tinderin käyttäjien on hyvä muistaa, että säilytettäviin tietoihin kuuluvat ainakin sijaintitiedot, joita sovellus kerää aina, kun sitä käytetään. Jodel puolestaan kerää mobiililaitteen sijaintitietoja, jos sen kaikki ominaisuudet haluaa käyttöönsä. Lisäksi sovelluksella on rajoittamaton oikeus muun muassa muokata ja julkaista lähettämääsi materiaalia sen palveluihin.

Whatsapp säilyttää lähettämäsi viestit noin 30 päivää, jos viestit eivät mene perille. Muutoin ne tuhotaan lähettämisen jälkeen. Jos poistat Twitter-tilisi, sovellus säilyttää tietojasi vielä 30 päivän ajan. Huomionarvoista siis on, ettei käyttäjän tietoja välttämättä hävitetä heti tilin poistamisen jälkeen.

Myös palvelujen omistussuhteet on hyvä ottaa huomioon. Muun muassa Messenger, Instagram ja Whatsapp kuuluvat Facebookille, Periscope taas Twitterille. Entäpä esimerkiksi uutissivustolla käytössä oleva Tykkää-painike? Muistathan, että myös sen kautta välittyy käyttäjätietoa Facebookille.


Artikkeli ja yhteenvetotaulukko perustuvat Viestintäviraston Nixulta tilaamaan selvitykseen sovellusten käytöstä ja rekisteröidyn oikeuksista
.

Lisätietoja


Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Kyberturvallisuus , Sähköinen asiointi , Tietosuoja , Yksityisyydensuoja , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248