Tieto vuotaa - ketä kiinnostaa?

"Jos tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan, miksi erilaiset megaluokan törttöilyt eivät näy virheitä tehneiden yhtiöiden pörssikursseissa?" Taavi Kotka kysyy.

Taavi Kotka haastaa Tietoturvaseminaarin osallistujia keskustelemaan tietoturvan merkityksestä

Tennispalatsissa 22.5.2018 järjestetyn Tietoturvaseminaarin keynote-esiintyjänä toiminut Viron valtion entinen tietohallintojohtaja Taavi Kotka aloitti esittelemällä paradoksin: jos tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan, miksi erilaiset megaluokan törttöilyt eivät näy virheitä tehneiden yhtiöiden pörssikursseissa?

Virolaisten käyttämistä sähköisistä henkilökorteista löytyi viime vuonna vakava tietoturva-aukko, mutta kortin valmistaneen yrityksen markkina-arvoon se ei tehnyt pysyvää lovea.

"Kun Dropboxin, Linkedinin tai Sonyn salasanat vuotavat, ketä kiinnostaa? Osakkeen hinta kohoaa, fffuuuuuuuuit", Kotka viittilöi ylöspäin.

Kyseessä oli tietenkin vain näennäinen paradoksi. Kyse on pikemmin siitä, että koska digitalisaation eteneminen jatkuu yhä kiihtyvällä vauhdilla, tietoturvan on yksinkertaisesti oltava mahdollisimman korkealla tasolla, sillä muita vaihtoehtoja ei enää ole.

"Kynän ja paperin käyttöön ei enää ole paluuta", Kotka sanoi useampaan otteeseen.

Jälleen päästiin luottamukseen. Kotkan teesinä oli, että murros koittaa myös julkishallinnolle aivan kuten se on iskenyt jo muidenkin alojen kimppuun. Hän käytti esimerkkinä real-time economyä, jonka yksi ilmentymä on Virossa toimiva reaaliaikainen ALV-rekisteri. Yritykset ilmoittavat tiedot valtion ylläpitämään järjestelmään, joka täsmäyttää automaattisesti myyjän ja ostajan verot keskenään ja jos niistä löytyy epäselvyyksiä, aloitetaan selvitysprosessi.

Tämä prosessi vaatii paitsi tietojärjestelmän, myös luottamusta. "Tämä onnistui vain siksi, että yritykset luottavat hallintoon", Kotka sanoi. Sillä mikä väärinkäytön ja korruption mahdollisuus syntyisi, jos joku alkaisi vuotaa tietoja takaisin yrityksille pimeää korvausta vastaan. Mutta kun järjestelmä on saatu toimimaan, se tuottaa myös muita etuja, sillä reaaliaikaisen (tai tässä tapauksessa kuukausittain päivittyvän) datan pohjalta on mahdollista tehdä aivan toisenlaisia ennusteita kuin vuosittaisella syklillä kertyvän tiedon pohjalta – ja samalla myös kyky reagoida tuleviin muutoksiin ennakolta paranee.

Kotka laajensi vertauskuvaa murroksen vaikutuksista julkishallintoon. Hän ennusti, että aivan kuten taksit ovat muuttuneet henkilöautojen alustataloudeksi, niin samalla tavalla myös valtioista tulee palvelualustoja, jotka kilpailevat tarjoamalla mahdollisimman hyviä palveluita ihmisille eri puolilla maailmaa. "Miksi ihmisten käytös muuttuu? Koska uusi tapa on parempi", Kotka sanoi.

Osaltaan tähän ajatukseen perustuu Viron e-residency eli sähköinen oleskelulupa, jolla houkutellaan Viroon uutta liiketoimintaa maan rajojen ulkopuolelta. Ja kun kerran palveluita tarjotaan välittämättä maarajoista, niin mitä se tarkoittaa kansallisvaltion toiminnan kannalta? Voiko kansakunta selviytyä sellaisessa tilanteessa, jossa se menettää maa-alueensa hallinnan?

Jos kaikki toiminta äänestämistä myöten on digitoitu, sen pitäisi olla mahdollista ja siksipä Viro on perustanut Luxemburgiin ensimmäisen datalähetystön, jonka tarkoituksena on toimia varajärjestelmänä, joka pitää pyörät pyörimässä silloinkin jos Viron alueella olevat palvelimet eivät siihen syystä tai toisesta pystyisi. Joten tällaisessa maailmassa tietoturvalla on enemmän merkitystä kuin koskaan.

"Siinäpä teille haaste", Kotka päätteli esityksensä, "ratkaistaan monimutkaiset ongelmat teknologialla. Teitä tarvitaan."

Teksti ja kuva: Olli Sulopuisto

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen ja Huoltovarmuuskeskuksen Tietoturvaseminaari18 järjestettiin 22.5.2018 Helsingissä Tennispalatsissa. Julkaisemme seminaarin aiheista artikkelisarjan, jonka toinen osa tämä artikkeli on. Sarjan seuraavissa osissa käsittelemme vielä esimerkiksi haavoittuvuuksien metsastystä. Seminaaria koskevat uutiset löydät niiden ilmestyttyä Tietoturva Nyt! -osiosta.

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Kyberturvallisuus , Tilaisuudet , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248