Asiantuntijan vinkki: Pidempi on parempi salasanoissa

Kesällä sähköisiä palveluja käytetään tavallista enemmän, mikä lisää turvallisuusriskejä. Lomakaudet houkuttelevat verkkorikollisia kalastelemaan ja murtamaan muun muassa salasanoja. Omaa tietoturvaa on mahdollista parantaa merkittävästi yksinkertaisella keinolla: käyttämällä pidempiä salasanoja.


Sosiaalisen median ja esimerkiksi matkavarausjärjestelmien käyttö lisääntyy kesällä. Salasanoihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta palveluiden käyttäminen olisi turvallista. Tietomurtojen todennäköisyys kasvaa, jos salasana-asiat eivät ole kunnossa. Esimerkiksi: Jos jokaisessa palvelussa on käytössä sama tai samantyylinen salasana, salasana on verrattavissa yleisavaimeen, jolla pääsee kulkemaan useasta eri ovesta.

"Viestintäviraston kuluttajatutkimuksesta on selvinnyt, että suomalaisista vain noin kolmasosa käyttää eri salasanoja jokaisessa palvelussa. Merkittävimmät heikkoudet ovat samojen salasanojen käyttö useammassa eri palvelussa sekä sanasanojen lyhyys", kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Arttu Lehmuskallio.

Pidä huoli siitä, että tärkeät tietosi ovat turvassa. Voit parantaa salasanojen turvallisuutta ja käyttämiesi palveluiden tietoturvaa merkittävästi muutamalla helpolla keinolla:

1. Tee pitkä salasana, joka on sinulle itsellesi ymmärrettävä ja helppo muistaa. Kokonainen lause on parempi salasana kuin yksittäinen sana.

2. Käytä erikoismerkkejä, numeroita ja isoja kirjaimia. Salasanan voi vaikka aloittaa numerolla ja päättää isoon kirjaimeen sekä erikoismerkkiin.

3. Tee jokaiseen käyttämääsi palveluun oma, erilainen salasana ja ota käyttöön salasanojen tallennusohjelma. Näinmuistat salasanasi vielä lomienkin jälkeen.

Tänä kesänä Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus tsemppaa suomalaiset vaihtamaan salasanansa nykyistä pidempiin. Pidempi parempi -salasanalingolla pääsee kokeilemaan turvallisen esimerkkisalasanan luomista. Hakkeri voi murtaa lyhyen ja simppelin salasanan jopa sekunneissa, mutta jokainen lisämerkki kasvattaa salasanan turvallisuutta: Pidempi on parempi.

Pidempi parempi -salasanalinko

Lisätietoa Viestintäviraston viestinnästä, puh. 0295 390 248

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Salasana , Yksityisyydensuoja , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248