5G Momentum -ekosysteemin uutiskirje 02/2018

Tässä joulukuun uutiskirjeessä kerromme uusista kokeiluista, tilaisuuksista ja kertaamme syksyä.

5G Momentumiin kuuluu jo yli 50 jäsenorganisaatiota!

Ekosysteemimme laajenee nopeaan tahtiin. VTT liittyi verkostoomme marraskuun lopussa ja on 50. jäsenorganisaatiomme.

Sen kunniaksi kävimme tapaamassa VTT:n Hannu Karvosta Espoossa. Kuvassa oikealla 5G Momentumin projektipäällikkö Timo Lankinen.

Ensimmäiset 5G Momentum -kokeilut ja hankkeet ovat käynnistyneet

Suurten kaupunkien 5GKIRI-yhteistyöhanke tukee tulevaisuuden viestintäverkkojen rakentumista. Tavoitteena on varmistaa kaupunkien valmius tukea 5G-verkkojen rakentamista ketterämpien ja valtakunnallisesti yhtenäisten prosessien kautta. Hankkeessa ovat mukana Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Turku ja Vantaa, ja sitä koordinoi Sitowise Oy. Lue lisää 5GKIRI-hankkeesta.

Suomen ja Viron GOF U-SPACE - yhteishankkeelle on myönnetty EU-rahoitusta drone-liikenteen lennonjohtojärjestelmien kokeiluihin. Drone-liikenteen hallintajärjestelmän kehitykseen tähtäävässä hankkeessa kokeillaan esimerkiksi droneilla toteutettavaa kansainvälistä pakettikuljetusta Suomenlahden yli Helsingistä Tallinnaan, merellä tapahtuvia etsintä- ja pelastustehtäviä Suomenlahdella ja drone-taksikuljetuksia Helsinki-Vantaan lentokentän ja Helsingin keskustan välillä. Lue lisää GOF U-SPACEsta.

Viestintävirasto ja Turun ammattikorkeakoulu selvittävät 5G:n toimintavarmuutta mittauksin. Mittauksia tukee Nokia. 5G-verkkojen tärkeimmät taajuusalueet Euroopassa tulevat olemaan 3,5 gigahertsiä ja 26 gigahertsiä. Molemmilla taajuusalueilla on käytössä aikajakoinen TDD (Time Division Duplex)- tekniikka, jolla tukiasema ja päätelaite lähettävät samalla taajuuskaistalla eri aikaan, ennalta sovitun aikajaon mukaisesti. TDD-tekniikkaan liittyy uudenlaisia toiminnallisuuksia, joka tekee verkonhallinnasta entistä haastavampaa. Vikaantunut laite saattaa häiritä 5G-verkkoa, jos se lähettää väärään aikaan. TDD-verkkojen tarkka aikasynkronointi on edellytys niiden toimivuudelle. Lue lisää mittauksista.

Ilmatieteen laitos hyödyntää drooneja sää- ja ilmakehätiedon mittaamisessa sekä tutkimuksessa.Kauko-ohjattavat miehittämättömät lennokit eli dronet ovat huokeita ja monikäyttöisiä, ja ne tuottavat reaaliaikaista dataa ilmakehän alaosasta. Lue lisää droneista.

5G Momentum -verkostotapahtuma Drone-kokeiluilla kärkimaaksi 12.12.2018 Helsingissä

Kuulet tilaisuudessamme 5G Momentumin hankevirastojen ja jäsenyritysten esityksiä dronejen käytöstä matkaviestinverkoissa, liikenteenohjausjärjestelmistä ja lentoturvallisuudesta, drone-säästä, dronejen mahdollistamista palveluista ja tulevista kokeiluista. Esittelypisteillä kuullaan droneihin liittyvästä toiminnasta ja kehitystyöstä. Järjestämme verkostotapaamisia eri aihealueista säännöllisesti myös ensi vuonna.

Paikalliset 5G-verkot uO5G Final Results -seminaarin keskiössä

5G Momentumiin kuuluvat Oulun yliopisto ja Aalto-yliopisto järjestävät Business Finlandin rahoittaman uO5G-hankkeen loppuseminaarin Espoossa 18.12.2018. Seminaarissa kerrotaan paikallisiin tarpeisiin toteutettujen 5G-verkkojen mahdollisuuksista sekä esitellään uraa uurtavaa tutkimustietoa mikro-operaattoreista. Voit ilmoittautua seminaariin tästä.

Teleoperaattorit kehittävät verkkojaan kohti 5G-aikaa

5G-verkkojen kaupallinen toiminta voi alkaa 1.1.2019. Teleoperaattorit ovat uutisoineet verkkojensa kehittämisestä kohti kaupallista 5G:tä. Viestintävirasto kertoi 3,5 gigahertsin taajuushuutokaupan tuloksista 1.10.2018. Lue lisää taajuushuutokaupasta.

Oulun Nuottasaaren teollisuusalueelle rakentuu teollinen 5G-ekosysteemi. Telia, BusinessOulu ja Nokia uutisoivat uudesta teollisesta 5G-verkon rakentamisesta. Lue Telian tiedote: Telia avaa 5G-verkon Oulussa, Nuottasaaren teollisuusalueelle rakentuu maailmanluokan teollinen 5G-ekosystemi. Telia on myös avannut esikaupallisen 5G-verkon Helsingissä syyskuun alussa. Lisäksi Telia yhdessä Finavian kanssa on kännistänyt Helsinki-Vantaan lentokentällä 5G-verkkoa hyödyntävän robottihankkeen. Lue lisää robottihankkeesta.

Elisa avasi 5G-verkon Helsinkiin ja sopi yhteistyöstä Helsingin kaupungin ja Nokian kanssa. Lue lisää Elisan tiedotteesta: Elisa avasi 5G-verkon Helsinkiin - yhteistyösopimus Elisan, Helsingin kaupungin ja Nokian kanssa 5G:n kehittämisestä

Lisäksi Elisa on avannut vuoden 2018 aikana esikaupalliset 5G-verkot Helsingin lisäksi Tampereella ja Tallinnassa. 5G-valmiuksia on rakennettu jo Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä.

DNA päivittää syksyn aikana matkaviestinverkkoaan laajasti kohti 5G-aikaa Helsingissä sekä Tampereen ja Turun talousalueilla. Lisätietoa DNA.n tiedotteesta: DNA kiihdyttää 4G-verkon nopeuksia kohti 5G-aikaa Helsingissä, Tampereella ja Turussa

Viestintävirastosta, Trafista ja osasta liikennevirastosta tulee Traficom

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom aloittaa toimintansa 1.1.2019. Virastoon yhdistyvät Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Viestintävirasto sekä osa Liikennevirastosta.

Traficom toimii palvelevana liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri- ja valvontaviranomaisena. Se edistää liikennejärjestelmän toimivuutta ja turvallisuutta ja vauhdittaa digiyhteiskunnan kehittymistä. Se tukee kestävää kehitystä ja huolehtii, että Suomessa on käytettävissä laadukkaat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäyhteydet ja -palvelut. Lue lisää 23.11.2018 julkaistusta uutisesta.

Asiasanat: Internet , Puhelin , 5G , 5G Momentum , Uutiset

Päivitetty 05.12.2018

LinkedIn Print