Avoimelle internetille aimo harppaus eteenpäin

Julkaistu 09.12.2014

IPv6-käyttöönotto kerää toimijoita yhteen paremman internetin ja käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Moni yritys on jo sitoutunut hankkeeseen ja osallistumaan 9.6.2015 järjestettävään IPv6:n kansalliseen käyttöönottoon.

Jotta internet ja siellä tarjotut palvelut, kuten verkkosivut ja sähköposti voivat toimia, tarvitaan jokaiselle internetiin liittyneelle laitteelle oma osoite. Internetiin liittyneiden laitteiden määrä on kasvanut ja käytössä oleva IPv4-osoitteisto on loppumassa. Viimeisiä osoitteita jaetaan ainoastaan pienissä erissä niitä tarvitseville. IPv6 on internetin perustana olevan IPv4:n seuraajaksi kehitetty osoitestandardi. Se tulee korvaamaan IPv4:n.

IPv6 tarjoaa ohituskaistan puuroutuvan IPv4-liikenteen ohitse. IPv6-käyttöönoton myötä palveluiden käyttäjäkokemus paranee ja internetyhteydet toimivat sujuvammin ja varmemmin. Syynä tähän on se, että internetliikennettä ei tarvitse enää muokata tai rajoittaa nykylaajuudessa tietoturvan ja toimivuuden turvaamiseksi. IPv6 tukee myös esineiden internetin (Internet of Things, IoT) kehittymistä ja käyttöönottoa kunkin asiakkaan kotona.

Yhteinen tavoite paremman internetin puolesta

Viestintävirasto toimii IPv6-käyttöönoton edistämiseksi Suomessa. Osana toimenpiteitä Viestintävirasto järjestää 9.6.2015 IPv6:n kansallisen käyttöönottopäivän yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Käyttöönottopäivän tarkoituksena on kannustaa laajakaista-, sisältö- ja verkkopalveluntarjoajia ottamaan IPv6:n käyttöön palveluissaan ja osallistumaan kansalliseen käyttöönottoon. Kansalliseen käyttöönottoon osallistumisen edellytyksenä on, että osallistuja ottaa IPv6:n käyttöön pysyvästi.

Yhteinen tavoite paremman internetin puolesta on jo saanut toimijat liikkeelle. Laajakaistapalveluntarjoajista IPv6:n-käyttöönottoon ovat tähän mennessä ilmoittautuneet DNA, Elisa, IT-Huolto Helsinki, KaseNet, MPY, Sonera ja SuomiCom sekä verkko- ja sisältöpalveluntarjoajista EuroBillTracker, Fonecta, Iltalehti, MTV, Osuuskunta Sange ja Viestintävirasto.

"On ilahduttavaa nähdä, että monet yritykset ovat ottaneet asian vakavasti ja päivittäneet palvelunsa myös tulevaisuutta varten kestävälle pohjalle. Tämä esimerkki toivottavasti rohkaisee myös muita toimijoita ottamaan mallia ja osallistumaan käyttöönottoon", toteaa viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen.

Ajantasainen osallistujaluettelo ja lisätietoa tapahtumasta on Viestintäviraston IPv6-kampanjasivustolla www.ipv6nyt.fi.

Lisätietoja:

Viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen, p. 0295 390 528


Asiasanat: Internet , Saatavuus , Toimivuus , Uutiset

LinkedIn Print