IPv6 sujuvoittaa internetyhteyksien ja palvelujen käyttöä

Julkaistu 09.10.2014

Jotta internet ja siellä tarjotut palvelut, kuten verkkosivut ja sähköposti voivat toimia, tarvitaan jokaiselle internetiin liittyneelle laitteelle oma osoite. Internetiin liittyneiden laitteiden määrä on kasvanut ja käytössä oleva IPv4-osoitteisto on loppumassa. IPv4-osoitteiston tilalle on otettava käyttöön laajempi IPv6-osoitteisto, joka lisää merkittävästi käytettävissä olevien osoitteiden määrää. IPv6-osoitteiston käytön edistämiseksi Viestintävirasto järjestää yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa Kansallisen IPv6-käyttöönottopäivän ensi kesänä 9.6.2015.

IPv4-osoitteet ovat loppumassa ja viimeisiä osoitteita jaetaan ainoastaan pienissä erissä niitä tarvitseville. Jotta kaikki käyttäjät voivat jatkossakin kommunikoida keskenään internetissä, on IPv6-osoitteisto otettava käyttöön. Vain siten voidaan varmistaa käyttäjille avoimen internetin tulevaisuus, palveluiden kehittyminen ja palvelunlaatu.

IPv6 on internetin perustana olevan IPv4:n seuraajaksi kehitetty osoitestandardi ja se tulee korvaamaan IPv4:n. IP-osoite löytyy käytännössä jokaisesta internetiin liittyneestä laitteesta ja ilman sitä internet ja siellä tarjotut palvelut, kuten verkkosivut ja sähköposti eivät toimi. IPv6 tarjoaa ohituskaistan puuroutuvan IPv4-liikenteen ohitse. IPv6 käyttöönoton myötä palveluiden käyttäjäkokemus paranee ja internetyhteydet toimivat sujuvammin ja varmemmin.

Suomella kirittävää Keski-Eurooppaan nähden

Useat isot toimijat ovat ottaneet jo IPv6:n käyttöön. Esimerkiksi suuryrityksistä Google, Facebook, Youtube ja Netflix sekä AT&T, Comcast ja Deutsche Telekom ovat jo siirtyneet IPv6:n käyttöön. Suomessa esimerkkiä ovat näyttäneet muun maussa Iltalehti ja MTV.

Maittain erot ovat hyvinkin suuria. Syyskuussa 2014 Belgiassa IPv6:n käytön osuus oli jopa 28,6 prosenttia ja Saksan 11,6 prosenttia. Sen sijaan Suomi kuului peränpitäjien joukkoon 0,43 prosentin osuudella.

IPv6:n käytön edistämiseksi Viestintävirasto järjestää 9.6.2015 IPv6:n kansallinen käyttöönottopäivä järjestetään. Käyttöönottopäivään osallistumisen edellytyksenä on, että osallistuja ottaa IPv6:n käyttöön pysyvästi. Viestintävirasto kutsuu kaikkia laajakaistapalvelujen ja sisältö- ja verkkopalvelujen tarjoajia osallistumaan käyttöönottoon. Mukaan ovat jo ilmoittautuneet DNA, SuomiCom, Iltalehti ja MTV.

Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittautumisesta Viestintäviraston IPv6-kampanjasivustolta www.ipv6nyt.fi

Lisätietoja:

Viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen, p. 0295 390 528

Asiasanat: Internet , Uutiset

LinkedIn Print