Kyberturvallisuuskeskus nostaa esille ajankohtaisia tietoturva- ja yksityisyydensuoja-aiheita

Julkaistu 16.10.2014

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen yhtenä tavoitteena on lisätä yritysten ja yksityishenkilöiden tietoisuutta erityisesti tietoturvaan ja -suojaan liittyvissä asioissa. Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturvan teemakuukaudet nostavat esille kuukausittain ajankohtaisia, kaikkia suomalaisia koskettavia tietoturva-aiheita.

"Haluamme laajasti kehittää ihmisten tietoturvaymmärrystä ja -osaamista, ja siten estää tietoturvauhkien toteutumista. Usein käsittelemämme asiat koskevat jo toteutuneita tietoturvaloukkauksia, ja niiden ennaltaehkäisyyn tarvittavat toimenpiteet jäävät tapahtumien varjoon", Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Kirsi Karlamaa sanoo.

Tietoturvan teemakuukaudet tuovat ajankohtaiset aiheet esille yksinkertaisina vinkkeinä, koottuina ohjeina ja tilanneraportteina positiivisesti ja kansantajuisesti. Ne on suunnattu niin tavallisille käyttäjille kuin asiantuntijoillekin aina aiheen kiinnostuksen ja sisällön mukaan.

"Lokakuussa keskitymme päätelaitteiden tietoturvaan ja yksityisyydensuojaan. Kerromme vinkkejä, miten päätelaitteissa havaitaan haittaohjelmia, ja mitä tulee tehdä niiden poistamiseksi ja välttämiseksi. Lisäksi halusimme nostaa esille myös kaikille internetpalvelujen käyttäjille tärkeän teeman - miten hallitaan yksityisyyden suojaa digitaalisessa maailmassa", Karlamaa jatkaa.

Poimintana lokakuun teeman aiheista: Viisi vinkkiä päätelaitteiden tietoturvaan

  1. Käytä ajantasaisia, päivitettyjä ohjelmistoja. Tuoreimmat haavoittuvuuksien korjaukset suojaavat tehokkaasti hyväksikäyttöyrityksiltä.
  2. Asenna virustorjuntaohjelmisto. Virustorjunta hyödyntää ajantasaisinta tietoa olemassa olevista haittaohjelmista. Virustorjunta toimii oikein, kun muistaa päivitykset, säännölliset skannaukset ja reagoi hälytyksiin ajoissa.
  3. Valitse hyvät salasanat. Hyvä salasana on riittävän pitkä ja käytössä vain yhdessä palvelussa.
  4. Rajoita pääsyä päätelaitteisiin. Pidä käytössä vain tarpeelliset sovellukset ja yhteydet. Ne voivat olla helppoja hyväksikäyttöreittejä rikollisille.
  5. Mieti mitä linkkejä klikkaat tai liitetiedostoja avaat. Suuri osa haittaohjelmista asentuu houkuttelevien linkkien tai liitetiedostojen kautta.

Kyberturvallisuuskeskuksen loppuvuoden teemakuukaudet käsittelevät mm. pilvipalveluiden tietoturvaa ja salasanojen käyttötapoja.

Teemakuukausien kaikki julkaisut

Lisätietoja:

Kirsi Karlamaa, johtaja, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, puh. 0295 390 403

Jarna Hartikainen, tietoturva-asiantuntija, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, puh. 0295 390 557

Asiasanat: Tietoturva , CERT , Haittaohjelma , Kyberturvallisuus , Roskaposti , Salasana , Uutiset

LinkedIn Print