Matkapuhelimen kuuluvuutta sisätiloissa ei voi parantaa omalla toistimella

Julkaistu 03.07.2014

Viestintävirasto muistuttaa, että matkapuhelinten kuuluvuuden parantamiseksi muiden kuin matkaviestinoperaattoreiden ei ole sallittua asentaa matkaviestinverkon toistimia. Väärin asennetut toistimet voivat aiheuttaa merkittäviä häiriöitä matkaviestinliikenteelle. Viestintävirasto selvittää yhdessä operaattorien kanssa, kuinka matkaviestinverkkojen peittoa rakennusten sisätiloissa voitaisiin parantaa teknisin ratkaisuin.

Suomessa toistinten käyttö ja asennus on sallittu vain matkaviestinverkon operaattoreille. Toistinten luvaton käyttö aiheuttaa merkittävän häiriöriskin, sillä lähimpien verkon tukiasemien toiminta saattaa häiriintyä niin, etteivät alueen puhelut tai datayhteydet toimi. Kuluttajien on syytä huomioida, että toistinten luvaton käyttö on Suomessa lainvastaista siitä huolimatta, että niitä on saatavilla kaupoista. Viestintävirasto ilmoittaa matkaviestinverkon toistinten luvattomasta käytöstä poliisille.

Kuuluvuusongelmat syntyvät jo rakennusvaiheessa

Langattomien viestimien kuuluvuusongelmien taustalla ovat usein uudet rakennusmateriaalit, joita radioaallot läpäisevät huonosti. Sisätilapeitto tulisi huomioida jo rakennusten suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa, sillä jälkikäteen sitä on vaikea parantaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön perustama selvitystyöryhmä on yhdessä rakennusteollisuuden kanssa etsinyt keinoja sisätilapeiton parantamiseksi myös rakennusteknisin ratkaisuin. Työryhmän selvitys valmistui syksyllä 2013. Lisäksi Viestintävirasto tekee yhteistyötä matkaviestinverkkojen operaattoreiden kanssa selvittääkseen, kuinka jo havaittuja kuuluvuusongelmia voidaan ratkoa.

Sisätilojen kuuluvuusongelmiin ei ole olemassa pika-apua, joten ongelmatilanteissa käyttäjän tulisi kääntyä oman operaattorinsa puoleen. Operaattoreilta voi tiedustella esimerkiksi mahdollisuutta lisäantennin asentamiseen.

Tutustu oman operaattorisi ohjeisiin:

DNA: Kuuluvuus ja peittoalueet

Elisa: Mobiililaajakaistalaitteiden lisäantennit

TeliaSonera: Asiakaspalvelu 0200 1 7000 (ma–pe 8–20, la 9–16.30)


Katso myös Viestintäviraston ohje matkapuhelimen kuuluvuuden ja mobiililaajakaistan toimivuuden parantamiseen

LVM:n työryhmän raportti: Matkaviestinverkon sisätilakuuluvuus matalaenergiataloissa


Lisätiedot:

erityisasiantuntija Ritva Suurnäkki, p. 0295 390 645
radioverkkoasiantuntija Jukka Pihonen, p. 0295 390 628

päällikkö Heidi Himmanen, p. 0295 390 441
erityisasiantuntija Yrjö Hämäläinen, p. 0295 390 443


Asiasanat: Internet , Puhelin , Taajuudet , Kuuluvuus , Mobiililaajakaista , Peittoalue , Toimivuus , Uutiset

LinkedIn Print