Teräväpiirtoa kotikatsomoihin

Suurten mediatapahtumien alla kuluttajat heräävät usein pohtimaan uuden television hankintaa ja kuvaruudun koon kasvattamista. Silloin kannattaa varmistaa, että laitteessa löytyvät asianmukaiset merkinnät. "Antenna Ready HD" -merkki takaa sen, että kuluttaja pystyy vastaanottamaan antennitelevision koko tarjonnan myös tulevaisuudessa, kun antenniverkon televisiolähetyksissä siirrytään vaiheittain uuden teräväpiirtotekniikan (HD) käyttöön.

Olympialaisten lähestyessä myös monella suomalaisella on mielessä television päivitys uuteen. Antennitelevision lähetyksissä siirrytään tulevina vuosina uuteen tekniikkaan, joka mahdollistaa teräväpiirtotasoisten eli HD-ohjelmistojen lähettämisen ja laajemman ohjelmistotarjonnan. Etenkin urheiluun ja elokuviin HD-kuva lisää liikkeen tarkkuutta ja elämyksellisyyttä.

Televisiovastaanottimelta tai digiboksilta antennitelevision HD-ohjelmistojen vastaanotto edellyttää, että laite on uuden tekniikan mukainen eli televisiosta tai digiboksista löytyy "Antenna Ready HD"- merkki.

Vain hyväksytyillä antenniverkon teräväpiirtolaitteilla on oikeus käyttää tätä merkkiä. "Antenna Ready HD" -merkki takaa myös sen, että laitteella pystyy vastaanottamaan kaikki antenniverkon ohjelmistot nyt ja tulevaisuudessa niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena.

Tarjonta laajenee olympialaisten alla

Jo Sotšin olympialaisia pääsee seuraamaan HD-tasoisena Ylen kanavilla DNA:n ja Digitan antennitelevisioverkossa. Vapaasti ja salaamattomina lähetetään YLE TV1 HD ja YLE TV2 HD sekä Digitan verkossa Yle Fem HD. Lisäksi maksutta ohjelmakortilla on DNA:n verkossa saatavissa myös MTV3 HD. DNA:n antennitelevisioverkon vastaanottoon tarvitaan VHF-antenni, joka on suunnattu DNA:n lähetysmastoon ja Digitan verkossa kanavat näkyvät UHF-antennilla.

Myös kaapelitelevisiota katsoville kuluttajille on tarjolla HD-ohjelmistoja. Yleisradion HD-kanavat lähetetään DNA:n ja Digitan antenniverkon näkyvyysalueella myös kaikissa kaapelitelevisioverkoissa ja ne ovat vastaanotettavissa salaamattomina ja maksutta. Lähialueen tarjonnan voi tarkistaa oman kaapelitelevisioyhtiön nettisivuilta.

Kaapelitelevisiotalouksissa HD-ohjelmistojen vastaanottoon tarvitaan vastaavasti teräväpiirtotelevisio tai -digiboksi, jonka kantaa "Cable Ready HD" -merkkiä. Maksullisia kaapeliverkon HD-ohjelmia voi katsella ainoastaan ohjelmakorttiin liitetyllä "Cable Ready HD" -laitteella.

Kuluttajan avuksi

Viranomaiset ja televisiotoimiala ovat yhdessä luoneet kuluttajan avuksi verkkotyökalun "Kaikki televisiosta" (www.kaikkitelevisiosta.fi), joka opastaa kuluttajia sekä vähittäiskauppaa televisiopalveluiden ja laitteiden viidakossa. Palvelu kertoo, mitä kanavia on saatavilla antenni-, kaapeli-, iptv- ja satelliittitelevisioverkoissa eri operaattoreilla, ja mitä laitteita katseluun tarvitaan.

Lisätiedot:

Päällikkö Suvi Juurakko, puh. 0295 390 446

Television verkko-operaattorit palvelevat antennien suuntaamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä tarjoavat lisätietoja ohjelmistotarjonnasta:


Lisätietoa Ylen teräväpiirtotarjonnasta:


Lisätietoa HD-laitteista sekä merkinnöistä:


Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antenni , Kaapeli , Toimivuus , Uutiset

LinkedIn Print