Ylen HD-kanavat näkyvät myös kaapeli-tv-verkoissa DNA:n antenniverkon ja Digitan D-kanavanipun näkyvyysalueilla

Julkaistu 31.01.2014 | Päivitetty 27.03.2014

Kaapelitelevisioyritysten on jaettava Yle TV1- ja TV2-kanavat teräväpiirto- eli HD-muodossa myös kaapelitelevisioverkossa niissä paikoissa, jotka ovat DNA:n antenniverkon näkyvyysalueilla. Digitan D-kanavanipun näkyvyysalueella Yle TV1 HD ja Yle TV2 HD -kanavien lisäksi myös Yle Fem HD kuuluu siirtovelvoitteen piiriin.

Viestintämarkkinalain 134 §:n siirtovelvoitesäännöksen mukaan kaapelitelevisioyritykset ovat velvollisia siirtämään verkoissaan ilman korvausta Yleisradion julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmistot, mikäli lähetykset ovat vastaanotettavissa alueella antenniverkossa. Tästä syystä DNA:n ja Digitan aloitettua Ylen HD-kanavien jakelun maksutta ja salaamattomina antenniverkoissaan, on kaapelitelevisioyritysten tarjottava samat kanavat myös kaapeliverkoissaan. Kanavat on tarjottava käyttäjille maksutta, muuttamattomina ja samanaikaisesti alkuperäisen lähetyksen kanssa.

Siirtovelvollisuus koskee myös asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden tai muiden niihin verrattavien yhteisantennijärjestelmien ylläpitäjiä, joiden velvollisuutena on huolehtia, että kiinteistöjen antennijärjestelmät pystyvät vastaanottamaan ja jakamaan Ylen HD-kanavat asukkaille muuttamattomina ja samanaikaisesti alkuperäisen lähetyksen kanssa. Käytännössä teräväpiirtokanavien vastaanotto saattaa edellyttää antennijärjestelmän päivittämistä.

Ylen teräväpiirtolähetysten lähetysstandardi antenniverkon teräväpiirtolähetyksissä on DVB-T2. DNA:n antenniverkossa Ylen teräväpiirtokanavien vastaanottoon tarvitaan DNA:n lähetinasemaan suunnattu VHF-antenni sekä antenniverkon DVB-T2 Antenna Ready HD -vastaanotin. Digitan antenniverkossa kanavat näkyvät D-kanavanipussa UHF-antennilla sekä antenniverkon DVB-T2 Antenna Ready HD -vastaanottimella.

Kaapelitelevisiotalouksissa HD-ohjelmistojen vastaanottoon tarvitaan vastaavasti teräväpiirtotelevisio tai -digiboksi, jonka kantaa "Cable Ready HD" -merkkiä. Yleisradion mukaan kaapelitelevisioyritykset ottavat Ylen HD-kanavat laajasti jakeluunsa. Ajantasaista tietoa teräväpiirtolähetyksistä löytyy Yleisradion HD-sivustolta.

Lisätietoja teräväpiirtolähetysten alkamisesta on seuraavissa tiedotteissa:

Yleltä teräväpiirtolaatua 28.1. alkaen – ensimmäisinä tarjolla Yle TV1 ja Yle TV2 (16.1.2014)

Ylen HD-muotoiset tv-kanavat myös Digitan antennijakeluun

Teräväpiirtoa kotikatsomoihin

* Uutiseen on lisätty 27.3. seuraavat tiedot:

- Ylen HD-kanavat näkyvät myös Digita Oy:n D-kanavanipun näkyvyysalueella, jossa siirtovelvoitteen piiriin kuuluvat Yle TV1 HD-, Yle TV2 HD- ja Yle Fem HD -kanavat.

- Digitan antenniverkossa kanavat näkyvät D-kanavanipussa UHF-antennilla sekä antenniverkon DVB-T2 Antenna Ready HD -vastaanottimella.

- Kaapelitelevisiotalouksissa HD-ohjelmistojen vastaanottoon tarvitaan vastaavasti teräväpiirtotelevisio tai -digiboksi, jonka kantaa "Cable Ready HD" -merkkiä.

- Lisätty linkit Ylen 6.2.2014 ja Viestintäviraston 3.2.2014 julkaisemiin julkaisemiin tiedotteisiin.

Asiasanat: Radio , Televisio , Antenni , Kaapeli , Uutiset

LinkedIn Print