Antenniverkon taajuusmuutokset jatkuvat syksyllä Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Julkaistu 02.07.2015

Koko maan kattavat taajuusmuutokset alkavat Lapin pienillä lähetinasemilla heinäkuun lopussa ja laajenevat syksyllä myös muualle Pohjois-Suomeen. Muutoksia tehdään UHF-taajuusalueella Digitan verkossa mm. Kuusamon, Kajaanin, Sotkamon, Rovaniemen ja Oulun alueilla.

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tästä syystä yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden on hyvä olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoin ennen kuin taajuusmuutokset alueella käynnistyvät. Syyskuun puolivälistä vuoden loppuun mennessä taajuusmuutokset koskevat arviolta noin 1000 yhteisantennikiinteistöä.

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Päälähetinasemilla tehtävien taajuusmuutosten aikana televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla pääsääntöisesti 1-4 viikon ajan. DVB-T2-tekniikalla toimivissa kanavanipuissa D ja H rinnakkaislähetyksiä ei järjestetä. Täytelähetinasemilla taajuudet muutetaan monin paikoin yhden päivän aikana. Digita tiedottaa tarkoista muutosajankohdista alueittain. Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen sen jälkeen, kun uusi taajuus tai uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön.

Päälähettimien peittoalueella yhteisantennien viritystöitä voidaan tehdä rinnakkaislähetysten ajan, ja yhden päivän aikana tehtävissä täytelähetinmuutoksissa päävahvistinten virittäminen tulee tehdä saman päivän aikana. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi, joten vanhojen antennijärjestelmien kunto on hyvä tarkistuttaa jo etukäteen.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku. Useimmat vastaanottimet suorittavat kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää tv-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

***

Taajuusmuutokset ovat välttämättömiä, sillä antennitelevisioverkon hyödyntämä niin sanottu 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Antennitelevision taajuusalueen kaventuessa tv-verkkojen lähetystaajuuksia on järjesteltävä uudelleen, jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

Viestintäviraston verkkosivuilta löytyy viikkokohtainen tieto Pohjois-Suomen alueella tehtävistä taajuusmuutoksista 

Tarkemmista taajuusmuutosten aikatauluista kerrotaan Digitan ylläpitämässä verkkopalvelussa www.taajuusmuutos.fi.

Myös Viestintäviraston MONITORi-palvelussa kerrotaan aluekohtaisesti muutosten etenemisestä.

Lue lisää yhteisantennijärjestelmistä ja pientaloantenneista SANT ry:n verkkosivuilta.

Antenni- ja yhteisantennijärjestelmiä koskevat määräykset

Lisätiedot:

Päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen, p. 0295 390 446

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antenni , Kaapeli , Uutiset

LinkedIn Print