Nopean valokuituverkon saatavuus parantunut Suomessa

Nopean, yli 30 megan laajakaistaliittymien tarjontaan soveltuvan valokuituverkon saatavuus on parantunut Suomessa noin 11 prosentilla vuoden 2014 aikana. Kaikki kiinteän verkon tekniikat huomioiden kasvua on noin kuusi prosenttia.

Vuoden 2014 lopussa valokuituverkon avulla kotiin tai kiinteistöön toteutettu 30 Mbit/s tai nopeampi laajakaistaliittymä oli saatavissa noin 46 prosenttiin suomalaisista kotitalouksista. Kaikki kiinteän verkon tekniikat huomioiden saatavuus oli noin 73 prosenttia.

Viestintäviraston teleyrityksiltä keräämien tietojen mukaan kiinteän laajakaistaverkon laajeneminen selittyy suurelta osin uuden valokuituverkon rakentamisella. Teleyritykset rakentavat valokuituverkkoa markkinaehtoisesti pääasiassa kaupunkeihin ja taajama-alueille. Harvemmin asutuilla alueilla taas Viestintäviraston Laajakaista 2015 -hankkeessa myönnetyllä valtiontuella on ollut merkittävä vaikutus valokuituverkon rakentamisessa.

Mobiililaajakaistan saatavuus vauhdikkaassa kasvussa

Matkaviestinverkon avulla toteutettujen laajakaistaliittymien saatavuus on kasvanut myös vuoden 2014 aikana. Nimellisnopeudeltaan 30 Mbit/s -mobiililaajakaista on saatavilla jo 95 prosentilla kotitalouksista ja kasvua viime vuoteen on noin 12 prosenttia. Nopean mobiililaajakaistan saatavuus voi paikoin edellyttää ulkoisen kiinteän lisäantennin käyttöä.

Lisätietoja:

Viestintämarkkina-asiantuntija Tapio Oikarainen, p. 0295 390 538

Asiasanat: Internet , Laajakaista , Liittymä , Mobiililaajakaista , Nopeus , Saatavuus , Uutiset

LinkedIn Print