Radiomikrofonin käyttäjä - ovatko lupa-asiasi kunnossa?

Julkaistu 13.04.2015

Langaton mikrofoni eli radiomikrofoni vaatii aina Viestintäviraston myöntämän radioluvan, ellei sitä ole vapautettu luvasta Viestintäviraston määräyksen perusteella. Radiomikrofonien hyödyntämiin taajuusalueisiin on tulossa muutoksia vuoden 2017 alusta, joten langattoman mikrofonin käyttäjän kannattaa seurata tiedotusta ja varmistaa ohjekirjasta tai myyjältä oman laitteensa luvanvaraisuus.

Langattomien mikrofonien luvanvaraiset taajuusalueet ovat 174–230 MHz, 470–694 MHz ja 694–789 MHz. Näistä taajuusalueen 694–789 MHz radiomikrofonikäyttö päättyy kokonaan 31.12.2016 taajuuksien siirtyessä langattoman laajakaistan käyttöön. Viestintävirasto tiedottaa luvanhaltijoita heitä koskevista muutoksista.

Luvanvaraisten radiomikrofonien merkittäviä käyttäjäryhmiä ovat esimerkiksi koulut, seurakunnat, hotelli- ja konferenssikeskukset sekä kuntokeskukset. Asianmukaisten radiolupien avulla langattomien laitteiden käyttäjät pysyvät ajan tasalla taajuusalueilla tapahtuvista muutoksista, mutta lupien myötä saadaan myös tärkeää tietoa taajuuksien todellisesta käyttöasteesta. Tämä auttaa Viestintävirastoa taajuuksien suunnittelutyössä ja tietojen avulla voimme selvittää esimerkiksi radiohäiriöitä tehokkaammin.

Radiomikrofonin lupa myönnetään aina hakijan valitsemille taajuusalueille koko maahan. Koska luvanvaraisten radiomikrofonien taajuudet ovat yhteisiä maanpäällisen television kanssa, on mikrofonin toimintataajuus valittava siten, ettei se aiheuta häiriöitä paikkakunnan televisiovastaanottoon. Taajuuden valinnassa voi apuna käyttää sivun http://mikit.viestintavirasto.fi kautta löytyvää hakusovellusta, joka etsii kaikki paikkakunnalle soveltuvat mikrofonitaajuudet.

Luvan hakeminen langattomalle mikrofonille

Langattomien mikrofonien radioluvan hakeminen onnistuu vaivattomasti Viestintäviraston sähköisessä asiointipalvelussa. Radiolupa astuu voimaan välittömästi, mikäli hakijalla on käytössään sähköinen tunnistautuminen. Sähköisen lupahakemuksen ohella Viestintäviraston verkkopalvelusta voi ladata myös perinteisen lomakkeen ja lähettää sen käsiteltäväksi joko sähköpostitse tai kirjepostina.

Radioluvasta laskutetaan voimassa olevan asetuksen perusteella yhdeltä mikrofonilta 18 € vuodessa. Luvan hinta on porrastettu laitemäärän mukaan siten, että 2–4 mikrofonia maksaa 25,91 € ja esimerkiksi 9–14 mikrofonia 116,60 € vuodessa. Mikrofonien määrän ollessa 100kpl tai enemmän, pysyy hinta samana eli 1230,73€ vuodessa.

Luvasta vapaat radiomikrofonit

Luvasta vapautetut radiomikrofonit toimivat taajuuksilla 823–832 MHz, 863–865 MHz ja 1785–1804,8 MHz. Radiomikrofonit saavat toimia vain näillä Viestintäviraston määräämillä yhteistaajuuksilla (kts. Viestintäviraston määräys luvasta vapaiden radiolähettimien yhteistaajuuksista ja käytöstä). Eräissä radiomikrofoneissa käyttäjä voi asettaa mikrofonin käyttötaajuuden itse. Tällaisessa mikrofonissa saa olla asetettuna ja valittavissa taajuuksia vain Viestintäviraston määräämiltä radiomikrofonien yhteistaajuuksilta – muussa tapauksessa mikrofonin käyttö edellyttää aina radiolupaa.

Lisätiedot:

radioverkkoasiantuntija Ari Lahtinen, p.0295 390 452
radioverkkoasiantuntija Markku Laasonen, p.0295 390 454

Viestintäviraston sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)viestintävirasto.fi

Asiasanat: Radio , Taajuudet , Määräykset , Luvat , Uutiset

LinkedIn Print