Taajuusmuutokset käynnistyvät Anvian alueellisessa antennitelevisioverkossa Pohjanmaalla joulukuun alussa

Julkaistu 05.11.2015

Anvian UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkossa tehdään lähetystaajuuksien muutoksia 1.12.2015 alkaen. Muutokset koskevat Pohjanmaan alueellista SveaTV:n verkkoa Kristiinankaupungin lähetinalueella. Taloyhtiöissä, joissa on yhteisantennijärjestelmä, tarvitaan antenniurakoitsija virittämään järjestelmän päävahvistin uudelleen. Pientaloissa antennijärjestelmiin ei normaalisti tarvita muutoksia.

Taajuusmuutokset käynnistyvät 1.12.2015 Kristiinankaupungin päälähettimellä. Tämän jälkeen viritetään alueen alilähettimien lähetintaajuudet, mikä kestää muutaman päivän. Muutoksia tehdään Blomträskin, Kaskisen, Norrnäsin, Pirttikylän, Töjbyn, Vargbergetin ja Ylimarkun lähetinasemilla.

Anvia tiedottaa tarkemmista aikatauluista ja muutostöistä aiheutuvista lähetyskatkoksista alueellisesti.

Ensi vuonna taajuusmuutoksia jatketaan Anvian verkossa Vaasan lähetinalueella.

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Taajuusmuutosten takia joudutaan tekemään muutoksia antennijärjestelmiin niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta.

Yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty. Joissain tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi. Yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden tulee olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan viritystöiden tekemiseksi.

Tietoa paikallisista antenniurakoitsijoista löytyy Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n sivuilta.

Mitä taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniasentajan tehtyä muutokset kiinteistön yhteisantennijärjestelmään on taloyhtiön asukkaiden tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen. Uusimmat vastaanottimet tekevät haun yleensä automaattisesti.

Taloyhtiön velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun Anvia on tehnyt taajuusmuutokset alueella.

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Television antenniverkon hyödyntämä niin sanottu 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön.

Lisätiedot

Päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen, p. 0295 390 446

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Asiasanat: Internet , Taajuudet , Televisio , Antennitelevisio , Mobiililaajakaista , Uutiset

LinkedIn Print