Teleyritykset ja Kyberturvallisuuskeskus torjuvat yhdessä haittaohjelmia

Julkaistu 19.03.2015

Teleyritykset ja Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus ovat yhdessä sitoutuneet edistämään tietoverkkojen puhtautta poistamalla haittaohjelmia ja haitallisen liikenteen aiheuttajia. Kaikki yksittäiset saastuneet päätelaitteet kuormittavat verkkoa ja häiritsevät verkkoliikennettä, mikä haittaa kaikkia verkkojen ja palvelujen käyttäjiä.

Haittaohjelmahavainnoista saadaan tietoa esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskuksen Autoreporter-järjestelmän avulla. Näiden tietojen perusteella teleyritykset voivat ottaa yhteyttä asiakkaaseensa, jotta tämä saisi puhdistettua haittaohjelmatartunnan päätelaitteeltaan.

"Jos teleyrityksen asiakasta ei tavoiteta tai hän ei ole saanut muuten haittaohjelmaa poistettua, teleyritys voi väliaikaisesti rajoittaa tai estää asiakkaansa liikennettä haittaohjelmaliikenteen vähentämiseksi. Myös tietoyhteiskuntakaaren mukaan teleyrityksellä on velvollisuus huolehtia palvelujen tietoturvasta ja oikeus ryhtyä välttämättömiin toimenpiteisiin, kun haittaohjelmia havaitaan. Puhdas verkko on kaikkien käyttäjien etu", Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Jarna Hartikainen sanoo.

"Jokainen verkon käyttäjä vastaa oman päätelaitteensa puhtaudesta. Suuren osan haittaohjelmista käyttäjät havaitsevat ja poistavat omatoimisesti virustorjuntaohjelmistojen avulla. Joskus kuitenkin ulkopuolinen opastus on tarpeen", Hartikainen jatkaa.

Haittaohjelmien tavoitteena on aina hyötyä verkon käyttäjistä. Niiden avulla on muun muassa mahdollista kerätä huijauksissa hyödynnettävää käyttäjätietoa tai valjastaa lukuisten päätelaitteiden resursseja muuhun haitalliseen toimintaan. Esimerkkejä haittaohjelmien aiheuttamista tietoturvauhista ovat verkkopankkihuijaukset, roskapostin levitys ja palvelunestohyökkäykset.

Lue lisää Autoreporterin toiminnasta Kyberturvallisuuskeskuksen teema-artikkelista Autoreporter - tehokas työkalu haittaohjelmien torjunnassa

Lisätietoja:

Jarna Hartikainen, tietoturva-asiantuntija, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, puh. 0295 390 557

Yhteistyössä:

Asiasanat: Internet , Tietoturva , Haittaohjelma , Kyberturvallisuus , Palvelunestohyökkäys , Roskaposti , Tietojen kalastelu (phishing) , Uutiset

LinkedIn Print