Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät hitaasti antenniverkon talouksissa

Julkaistu 25.08.2015

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset mahdollistava televisio tai digiboksi on vain 32 prosentilla niistä kotitalouksista, joissa TV-ohjelmia on mahdollista vastaanottaa vain antenniverkon kautta. Tällaisten DVB-T2-virittimellä varustettujen televisioiden tai digiboksien yleisyydessä ei ole tapahtunut juurikaan muutosta viime kevääseen nähden, jolloin osuus oli 29 prosenttia.

Vähittäismyyntiliikkeissä on edelleen myynnissä kuluttajille antenniverkkoon tarkoitettuja televisioita, joista DVB-T2-viritin puuttuu. Kaupan myyntitilastoja laativan GfK:n mukaan kesäkuussa myydyistä televisiovastaanottimista vielä 17 prosentista ja digibokseista 21 prosentista puuttui DVB-T2-viritin.

Kaikista TV-talouksista 59 prosentilla on vähintään yksi vastaanotin, jolla teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen on mahdollista. Tähän sisältyvät niin kaapeli-, antenni-, satelliitti- kuin IPTV-vastaanottokin.

Antenniverkossa yleistyvä lähetystekniikka edellyttää vastaanottimilta DVB-T2-viritintä

Television antenniverkossa siirrytään vuodesta 2017 nykyistä laajemmin uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan, joka mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan tai vaihtoehtoisesti useampien perustasoisten kanavien lähettämisen. Nykytekniikalla (DVB-T) lähetettävien ohjelmistojen määrä vähenee samalla vaiheittain.

Uuden lähetystekniikan mukaisten ohjelmistojen katselu edellyttää kuluttajilta DVB-T2-virittimellä varustettua televisiota tai digiboksia. Kuluttajansuojalain mukaan myyjien velvollisuus on kertoa laitteiden ja teräväpiirtolähetysten yhteensopivuudesta. "Antenna Ready HD" -merkintä kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja sillä voi katsoa televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena. Luettelo testatuista vastaanottimista löytyy osoitteesta: www.testatutlaitteet.fi

Kaapeli-, satelliitti- ja IPTV-lähetyksiin ei ole tulossa muutoksia, mutta myös näiden verkkojen kautta lähetettävien teräväpiirtosisältöjen vastaanottaminen edellyttää tähän soveltuvaa vastaanotinta.

Selvityksen taustaa

Viestintävirasto ja liikenne- ja viestintäministeriö teettivät selvityksen Finnpanelin TV-mittaripaneeliin kuuluvissa talouksissa. Paneelissa on noin 1 100 taloutta, jotka edustavat Manner-Suomen kotitalouksia. Kesämökeillä olevat vastaanottimet rajattiin selvityksen ulkopuolelle.

Kuva: HD-katseluun soveltuvan virittimen yleisyys signaalin vastaanottotavan mukaan

Lähde: Finnpanel

Lukuohje:

100 %:ssa IPTV-talouksista on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

IPTV-talouksissa olevista vastaanottimista 76 prosentissa on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

Lisätiedot:

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Lisätietoa antennitelevisioverkon tulevista muutoksista löytyy Viestintäviraston sivuilta.

HDTVopas tarjoaa lisätietoa teräväpiirtolähetysten vastaanotosta antenniverkossa.

Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antenni , Kaapeli , Uutiset

LinkedIn Print