Teräväpiirtovastaanottimia vielä alle puolella antenniverkossa olevista talouksista

Julkaistu 18.03.2015

Tuoreen tutkimuksen mukaan 59 prosentilla TV-talouksista on vähintään yksi vastaanotin, joka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-tasoisten ohjelmien katselun. Kaikista TV-talouksien omistamista vastaanottimista joka toinen on varustettu HD-virittimellä. Kaapelitelevisioverkossa on ollut jo pidempään tarjolla HD-ohjelmia, joten HD-vastaanottimetkin ovat näissä talouksissa keskimääräistä yleisempiä.

Kaapeliverkkoon kuuluvista TV-talouksista 72 prosentilta löytyy HD-viritin jostain vastaanottimesta, kun vastaava luku on antennitalouksista 43 prosenttia. Molemmissa taloustyypeissä voi olla myös muita televisiolähetysten vastaanottomahdollisuuksia, esimerkiksi laajakaistayhteydellä toimiva IPTV. Sen sijaan TV-talouksissa, joissa lähetykset vastaanotetaan ainoastaan antenniverkon kautta, HD-viritin löytyy vain 29 prosentilta.

Viestintävirasto ja liikenne- ja viestintäministeriö teettivät selvityksen Finnpanelin TV-mittaripaneeliin kuuluvissa talouksissa. Paneelissa on noin 1 100 taloutta, jotka edustavat Manner-Suomen kotitalouksia. Kesämökeillä olevat vastaanottimet rajattiin selvityksen ulkopuolelle.

HD-virittimen yleisyys signaalin vastaanoton mukaan:

Lähde: Finnpanel

Lukuohje:

  • 100 %:ssa IPTV-talouksista on mahdollisuus katsoa HD-kanavia
  • IPTV-talouksissa olevista vastaanottimista 83 prosentissa on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

Yleistyvä antennitelevisioverkon lähetystekniikka edellyttää vastaanottimilta HD-viritintä

Television antenniverkossa siirrytään vuodesta 2017 lähtien nykyistä laajemmin uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan, joka mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan lisäämisen. Nykytekniikalla (DVB-T) lähetettävien ohjelmistojen määrä vähenee samalla vaiheittain.

Muutos edellyttää kuluttajilta uuden lähetystekniikan vastaanottoon ja teräväpiirtokuvan katseluun soveltuvien laitteiden hankintaa. "Antenna Ready HD" -merkintä kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja että sillä voi katsoa televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena. Siirtymä koskee Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa. DNA:n operoiman VHF-taajuusalueen lähetykset toteutetaan jo nyt kokonaan uudella tekniikalla. Siirtymä ei koske kaapeli-, satelliitti- tai IPTV-lähetyksiä, mutta myös näiden verkkojen kautta lähetettävien teräväpiirtosisältöjen vastaanottaminen edellyttää tähän soveltuvaa vastaanotinta.


Lisätiedot:

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526


Lisätietoa antennitelevisioverkon tulevista muutoksista löytyy Viestintäviraston sivuilta

HDTVopas.fi tarjoaa lisätietoa teräväpiirtolähetysten vastaanotosta antenniverkossa.

Suomessa testatut vastaanottimet voit tarkistaa osoitteesta www.testatutlaitteet.fi

Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Uutiset

LinkedIn Print