Viestintäviraston selvitys paljasti puutteita langattomien sääasemien vaatimustenmukaisuudessa

Julkaistu 09.02.2015

Viestintävirasto on selvittänyt myynnissä olevien sääasemien vaatimustenmukaisuutta, sillä virheellisesti toimivat laitteet voivat häiritä muiden samalla taajuusalueella toimivien langattomien laitteiden käyttöä. Viestintävirasto on joutunut viime aikoina selvittämään tapauksia, joissa asuinalueella ilmenneiden autojen keskuslukituksen toimintahäiriöiden syyksi on paljastunut virheellisesti toimiva langaton lämpömittari.

Langattomasti toimivat, lämpötilaa ja säämuutoksia osoittavat mittarit ja sääasemat ovat lyhyen kantaman radiolaitteita. Esimerkiksi autojen langattomat keskuslukitusjärjestelmät toimivat samalla taajuusalueella, joten häiriöt ovat mahdollisia jos sääasemat eivät täytä niille asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Myös muissa EU-maissa on havaittu vastaavanlaisia ongelmia, minkä vuoksi Viestintävirasto päätti selvittää langattomien sääasemien vaatimustenmukaisuutta kotimaisilla markkinoilla. Tarkastukset koskivat vuoden 2014 aikana Suomessa vähittäismyymälöissä ja nettikaupoissa yleisesti tarjolla olleita malleja.

Viestintävirasto testautti kaiken kaikkiaan 11 langatonta sääasemaa ulkopuolisella testauslaboratoriolla. Testeissä neljä laitetta ei täyttänyt kaikkia sovellettavien standardien mukaisia raja-arvoja. Lisäksi testatuista laitteista neljä toimi aluksi vaatimusten mukaisesti, mutta aiheutti harhalähetteitä paristojännitteen alentuessa. Viestintävirasto on antanut tehdyn selvityksen perusteella erikseen valvontapäätökset neljän laitteen osalta näiden maahantuojille. Virasto on velvoittanut poistamaan kaksi Viking -merkkistä laitetta markkinoilta (Viking 02035 ja Viking 02048), kieltämällä näiden maahantuonnin ja kaupanpidon. Kahdelle maahantuojalle annettiin huomautus, koska mitattu harhalähetteen ylitys oli hyvin lähellä standardin mukaista raja-arvoa.

Viestintävirasto on toimittanut tiedot testituloksista eurooppalaiselle standardoimisjärjestölle ETSI:lle. ETSI:ssä tarkastellaan sovellettavan standardin muuttamista siten, että paristojännitteen aleneminen ei aiheuttaisi häiriöitä muille laitteille.

Suomessa saa pitää kaupan vain sellaisia radiolaitteita, jotka täyttävät kyseiselle laitteelle asetetut olennaiset tekniset vaatimukset, ja joissa on vaadittavat merkinnät sekä liiteasiakirjat. Viestintävirasto valvoo radiolaitteiden markkinoille saattamista koskevien säännösten noudattamista. Viestintävirasto voi velvoittaa olennaisten vaatimusten vastaisen radiolaitteen valmistajan ja maahantuojan poistamaan laitteet markkinoilta.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Yrjö Hämäläinen, p. 0295 390 443


Tutustu Viestintäviraston sääasemiin liittyviin valvontapäätöksiin

Asiasanat: Taajuudet , Lämpömittari , Radiolaite , Sääasema , Vaatimustenmukaisuus , Valvonta , Päätökset , Uutiset

LinkedIn Print