Yksityisyyttä suojataan kaikissa palveluissa

Julkaistu 22.12.2015

Tämän vuoden alusta kaikkien sähköistä viestintää välittävien palveluiden on tullut huolehtia käyttäjiensä yksityisyydestä ja viestinnän suojaamisesta. Muutos on parantanut käyttäjien yksityisyyttä.

Sähköisen viestinnän yksityisyyden suojan sääntely ja tietoturvan varmistaminen on koskenut ainoastaan teleyrityksiä ja yhteisötilaajia. Tietoyhteiskuntakaaren muutoksella velvoitteet on ulotettu koskemaan kaikkia toisten viestintää välittäviä palveluita. "Kansalaisten perusoikeuksien turvaaminen kaikissa sähköisissä palveluissa niiden toteutustavasta riippumatta on erittäin tärkeää", toteaa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Kirsi Karlamaa.

Uusia sääntelyn piiriin kuuluvia palveluita voivat olla esimerkiksi:

  • Treffipalvelut, joissa on käyttäjien keskinäisen viestinnän mahdollistava ominaisuus.
  • Muiden kuin teleoperaattoreiden tarjoamat WLAN-palvelut, kuten esimerkiksi kahviloiden WLAN-verkot.
  • Opettajien ja vanhempien väliseen viestintään tarkoitetut viestintäratkaisut.
  • Joukkueille ja seuroille tarjottavat palvelut, joissa voidaan välittää tiedotteita jäsenille tai viestiä esimerkiksi huoltajien ja valmentajien kesken.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että palvelun tarjoaja voi käsitellä käyttäjien välistä viestintää ainoastaan käyttäjän luvalla tai laista löytyvällä perusteella. Lisäksi viestintä ja siihen liittyvät tiedot pitää suojata siten, ettei kukaan ulkopuolinen pääse lukemaan tai muuttamaan tietoja.

Sääntely koskee esimerkiksi Suomi24-palvelua. Muutoksesta ei kuitenkaan ole aiheutunut ongelmaa asiansa hyvin järjestäneelle yritykselle. "Suomi24 on iso, tunnettu toimija. Meillä on aina lähtökohtana, että tietoturvaan liittyvät asiat otetaan vakavasti. Kyseessä on tärkeä uudistus. On hyvä ja selkeä viesti kansalaisille, että kaikilla palveluntarjoajilla on samat käytännöt tietoturva-asioissa. Meillä uudistuneen lainsäädännön tuomat toimenpiteet on pyritty jo ennalta huomiomaan niin pitkälle, etteivät ne aiheuta merkittävää muutosta toimintaamme", toteaa Aller Median ja Suomi24:n Head of Privacy Pirjo Väyrynen.

Lisätiedot

Viestintävirasto: Lakimies, Hanna Heiskanen, p. 0295 390 643

Suomi24: Head of Privacy, Pirjo Väyrynen, p. 09 8621 7000

Lisätietoa Viestintäviraston verkkosivuilla.

Asiasanat: Internet , Puhelin , Tietoturva , Laajakaista , Mobiililaajakaista , Teletoiminta , Tietosuoja , Verkot , Uutiset

LinkedIn Print