Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat Keski-Suomen alueella

Julkaistu 22.01.2016

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset alkavat Jyväskylän alueella sijaitsevilla täytelähetinasemilla viikolla 4. Muutokset koskevat useita Jyväskylän alueen täytelähetinasemia. Jyväskylän päälähetysaseman muutokset tehdään viikolla 7. Muutostyöt jatkuvat alueella maaliskuun alkupuolelle asti. Muutokset koskevat Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa.

Taajuusmuutosten vuoksi yhteisantennijärjestelmiin on viritettävä uudet lähetystaajuudet niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tämän vuoksi yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden kannattaa olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan jo nyt, mikäli antennijärjestelmää ei ole pitkään aikaan kunnostettu.

Taajuusmuutosten aikataulu Keski-Suomen alueella

AjankohtaLähetinasemaAseman sijaintikunta
Vko 4 Halkokumpu Pieksämäki
Vko 4 Harjunsalmi Kuhmoinen
Vko 4 Lankia Joutsa
Vko 4 Äänekoski Äänekoski
Vko 5 Haapamäki Keuruu
Vko 6 Keuruu Keuruu
Vko 6 Mahlu Saarijärvi
Vko 6 Halli Jämsä
Vko 7 Jyväskylä (päälähetysasema)Jyväskylä
Vko 7 Jämsänkoski Jämsä
Vko 7 Laukaa Laukaa
Vko 7 Vaarunvuori (Korpilahti) Jyväskylä
Vko 7 Vihtavuori Laukaa
Vko 7 Vaajakoski Jyväskylä
Vko 8 Kaipola Jämsä
Vko 8 Matkosvuori Jämsä
Vko 8 Kuhmoinen Kuhmoinen
Vko 10 Konginkangas Äänekoski
Vko 10 Saarijärvi Saarijärvi
Vko 10 Puukkoinen Kuhmoinen

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä sen jälkeen, kun uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan viritysten toteuttamiseksi, joten vanhojen antennijärjestelmien kunto on hyvä tarkistuttaa etukäteen.

Päälähetysasemalla tehtävien taajuusmuutosten jälkeen televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla reilun kuukauden ajan, jolloin antenniurakoitsijoiden on tehtävä taloyhtiöissä viritystyöt. Päälähetysasemalla taajuusmuutokset eivät koske kanavanippua A (mm. Ylen kanavat).

Täytelähetinasemilta ei yleensä lähetetä rinnakkaislähetyksiä, joten näiden peittoalueilla viritystyöt pitää tehdä samana päivänä kuin taajuudet muutetaan. Joillakin täytelähetinasemilla muutetaan kanavanippu A:n taajuutta. Näiden peittoalueilla rinnakkaislähetykset kestävät noin viikon.

Lähetysasemakohtaiset aikataulut sekä tiedot rinnakkaislähetyksistä ja lähetyskatkoksista löytyvät Digitan verkkopalvelusta www.taajuusmuutos.fi.

Tietoa paikallisista antenniurakoitsijoista löytyy Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n sivuilta (linkki: http://www.sant.fi/) tai Digitan sivuilta.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä on taloyhtiön asukkaiden tehtävä televisioiden tai digiboksien kanavahaku uudelleen. Useimmat tv-vastaanottimet tekevät kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää television tai digiboksin kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

Taajuusmuutosten yhteydessä TV-katsojia opastetaan kanavahaun tekemisessä Viestintäviraston neuvontapalvelussa arkisin klo 14.00 - 19.00 numerossa 0295 390 280.

Lisätietoa taajuusmuutoksista löytyy Viestintäviraston verkkosivuilta.

Katso myös

video antennitelevisioverkon muutoksista

Lisätiedot

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Päällikkö Markus Mettälä, p. 0295 390 439

Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antennitelevisio , Uutiset

LinkedIn Print