Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella syyskuun alussa

Julkaistu 24.08.2016 | Päivitetty 05.10.2016

*Antenni-tv-verkon rinnakkaislähetyksiä jatketaan Espoon lähetysasemalla 24.10. saakka. Taloyhtiöt saavat lisäaikaa teettää tarvittavat antenniviritykset.

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset alkavat Espoon ja Fiskarsin päälähetysasemilla 5.9.2016 alkavalla viikolla. Muutokset koskevat myös osaa alueen täytelähetinasemista. Päälähetysasemilla kaikki tv-lähetykset joudutaan katkaisemaan muutamaksi tunniksi 6. - 8.9. klo 9.00 - 16.00. Taajuusmuutokset koskevat Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa. Muutokset eivät koske kaapelitelevisioverkkoa eivätkä DNA:n operoimaa VHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa.

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmän päävahvistimeen on viritettävä uudet lähetystaajuudet niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tämän vuoksi yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden kannattaa olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan mahdollisimman pian.

Taajuusmuutosten aikataulu Espoon ja Fiskarsin peittoalueen lähetinasemilla

AjankohtaLähetinasemaAseman sijaintikunta
Vko 36Espoo (päälähetysasema)Espoo
Vko 36Fiskars (päälähetysasema)Raasepori
Vko 36 Hanko Hanko
Vko 36 Karkkila Karkkila
Vko 36 Tammisaari Raasepori
Vko 37 Hakunila Vantaa
Vko 37 Hyvinkää Hyvinkää
Vko 38 Sipoo Norrkulla Sipoo
Vko 39 Lohja Lohja

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä sen jälkeen, kun uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan,jotta viritystyö on mahdollista tehdä.

Päälähetysasemalla tehtävien taajuusmuutosten jälkeen televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla noin kuukauden ajan, jolloin antenniurakoitsijoiden on tehtävä taloyhtiöissä viritystyöt. Espoon päälähetysasemalla taajuusmuutokset eivät koske kanavanippuja A (mm. Ylen kanavat) ja B (mm. MTV3 ja Nelonen).

Täytelähetinasemilla ei yleensä lähetetä rinnakkaislähetyksiä, joten näiden peittoalueilla viritystyöt pitää tehdä samana päivänä kuin taajuudet muutetaan. Joillakin täytelähetinasemilla muutetaan kanavanippu A:n (mm. Ylen kanavat) taajuutta. Näiden peittoalueilla rinnakkaislähetykset kestävät noin viikon.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä on taloyhtiön asukkaiden tehtävä televisioiden tai digiboksien kanavahaku uudelleen. Useimmat tv-vastaanottimet tekevät kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää television tai digiboksin kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

Taajuusmuutosten yhteydessä TV-katsojia opastetaan kanavahaun tekemisessä Viestintäviraston neuvontapalvelussa arkisin klo 14.00 - 19.00 numerossa 0295 390 280 (paikallisverkkomaksu).

Miksi taajuusmuutokset tehdään?

Television antenniverkon hyödyntämä 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Antennitelevision taajuusalueen kaventuessa tv-verkkojen lähetystaajuuksia on järjesteltävä uudelleen, jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan lähetysverkon pää- ja täytelähettimien taajuuksista muuttuu.

Lisätietoja:

Lähetinasemakohtaiset aikataulut sekä tiedot rinnakkaislähetyksistä ja lähetyskatkoksista löytyvät Digitan verkkopalvelusta www.taajuusmuutos.fi.

Tietoa paikallisista antenniurakoitsijoista löytyy Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n sivuilta tai Digitan sivuilta.

Lisätietoa taajuusmuutoksista löytyy Viestintäviraston verkkosivuilta.

Katso myös video antennitelevisioverkon muutoksista

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526


*Uutista päivitetty 5.10.2016 kello 14.20: Ingressin alkuun lisätty kappale Antenni-tv-verkon rinnakkaislähetyksien jatkamisesta.


Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antennitelevisio , Uutiset

LinkedIn Print