Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat Varsinais-Suomessa marraskuun puolivälissä

Julkaistu 02.11.2016 | Päivitetty 10.11.2016

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset käynnistyvät Turun päälähetysasemalla 14.11. alkavalla viikolla. Muutokset koskevat myös alueen täytelähetinasemia. Muutosten yhteydessä kaikissa antenniverkon tv-lähetyksissä esiintyy katkoksia 15.–17.11. klo 9.00–16.00. Taajuusmuutokset koskevat Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa. Muutokset eivät koske kaapelitelevisioverkkoa eivätkä DNA:n operoimaa VHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa.

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmän päävahvistimeen on viritettävä uudet lähetystaajuudet niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tämän vuoksi yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden kannattaa olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan mahdollisimman pian.

Taajuusmuutosten aikataulu Varsinais-Suomen alueen lähetinasemilla

Ajankohta Lähetinasema Aseman sijaintikunta
Vko 44 Isokylä Salo
Vko 45 Houtskari Parainen
Vko 45 Korppoo Parainen
Vko 46 Turku (päälähetysasema) Kaarina
Vko 47 Viherlahti Kustavi

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä sen jälkeen, kun uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan, jotta viritystyö on mahdollista tehdä.

Taajuudet muuttuvat Turun päälähetysasemalla kaikissa kanavanipuissa. Päälähetysasemalla tehtävien taajuusmuutosten jälkeen osaa televisiolähetyksistä lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla 9.1.2017 saakka. Tänä aikana antenniurakoitsijoiden on tehtävä taloyhtiöissä viritystyöt.

Rinnakkaislähetykset koskevat seuraavia ohjelmistoja:

  • A-kanavanippu (mm. Yleisradion kanavat)
  • B-kanavanippu (mm. MTV3, Nelonen, Sub)
  • C-kanavanippu (mm. Hero, Fox, Frii)
  • E-kanavanippu (mm. Jim, TV5, Kutonen)

Täytelähetinasemilla ei yleensä lähetetä rinnakkaislähetyksiä, joten näiden peittoalueilla viritystyöt pitää tehdä samana päivänä kuin taajuudet muutetaan. Joillakin täytelähetinasemilla muutetaan kanavanippu A:n (mm. Ylen kanavat) taajuutta. Näiden peittoalueilla rinnakkaislähetykset kestävät noin viikon.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?


Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä on taloyhtiön asukkaiden tehtävä televisioiden tai digiboksien kanavahaku uudelleen. Useimmat tv-vastaanottimet tekevät kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.


Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää television tai digiboksin kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty. Vanhat antennijärjestelmät eivät välttämättä täytä nykyisiä vaatimuksia, jolloin niiden päivittäminen tai uusiminen voi olla ajankohtaista.

Taajuusmuutosten yhteydessä TV-katsojia opastetaan kanavahaun tekemisessä Viestintäviraston neuvontapalvelussa arkisin klo 14.00–19.00 numerossa 0295 390 280 (paikallisverkkomaksu).

Miksi taajuusmuutokset tehdään?

Television antenniverkon hyödyntämä 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Antennitelevision taajuusalueen kaventuessa tv-verkkojen lähetystaajuuksia on järjesteltävä uudelleen, jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan lähetysverkon pää- ja täytelähettimien taajuuksista muuttuu.

Lisätietoja:

Lähetinasemakohtaiset aikataulut sekä tiedot rinnakkaislähetyksistä ja lähetyskatkoksista löytyvät Digitan verkkopalvelusta www.taajuusmuutos.fi. Tietoa paikallisista antenniurakoitsijoista löytyy Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n verkkosivuilta www.sant.fi tai Digitan verkkosivuilta www.digita.fi/kuluttajille/digitapro.

Lisätietoa taajuusmuutoksista löytyy Viestintäviraston verkkosivuilta.

Katso myös video antennitelevisioverkon muutoksista.

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Päällikkö Markus Mettälä, p. 0295 390 439


Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antenni , Antennitelevisio , Uutiset

LinkedIn Print