IPv6:n käyttöönotosta hyviä kokemuksia

Julkaistu 09.06.2016

Kansallista IPv6:n käyttöönottopäivää vietettiin tasan vuosi sitten. Vuodessa IPv6-liikenteen määrä on kasvanut huomattavasti ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Matkaa maailman kärkimaihin vielä on, joten kaikkia toimijoita tarvitaan mukaan yhteisen tavoitteen toteutumiseksi.

Suomi pääsi hyvään vauhtiin IPv6:n käyttöönotossa vuosi sitten järjestetyn kansallisen käyttöönottopäivän ansiosta ja esimerkiksi Googlen tilastoissa IPv6-liikenteen osuus lähentelee jo 10:tä prosenttia kaikesta IP-liikenteestä. Myös potentiaali kasvattaa liikennettä on huomattava, sillä kokonaisuutena IPv6 on käytettävissä jo vajaassa 6 miljoonassa liittymässä, joista aktiivisia käyttäjiä on noin miljoona.

IPv6:n käyttöönotto on sujunut ongelmitta ja yritysten kokemukset ovat olleet positiivia. Käyttöönotto alentaa teleyritysten kustannuksia vähentämällä tarvetta investoida laitteisiin osoitteenmuunnosten (NAT) toteuttamiseksi.

IPv6 vähentää laajakaistayhteyden viiveitä ja siten sujuvoittaa käyttöä

Asiakkaille IPv6:n käyttö näkyy pienempinä viiveinä laajakaistayhteyksissä ja siten parempana käyttökokemuksena esimerkiksi etäyhteyksiä käytettäessä ja nettipelaamisessa. IPv6 tarjoaa julkisen IP-osoitteen kaikille asiakkaille, jolloin esimerkiksi internetiin liitettävät laitteet saadaan toimimaan paremmin yhteen.
"Kokemukset ovat olleet positiivisia ja niiden perusteella käyttöönottoa ei tarvitse pelätä", kertoo Viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen.

Viestintävirasto kannustaa kaikkia laajakaista-, sisältö- ja verkkopalveluiden tarjoajia liittymään mukaan IPv6:n käyttöön. "Kaikki toimijat ovat tervetulleita mukaan ja ottamaan askeleen kohti tulevaisuuden tekniikkaa", kannustaa Klaus Nieminen.

Käyttö kansainvälisesti kasvussa

Kansainvälisesti IPv6-liikenteen osuus kasvaa edelleen vahvasti ja jo noin 12 prosenttia käyttäjistä ottaa yhteyttä Googlen palveluihin IPv6:lla. Maakohtaiset erot ovat edelleen suuria ja muun muassa Belgia (42,7 %), Yhdysvallat (25,9 %) ja Saksa (24,7 %) ovat selviä edelläkävijöitä.

Suurimmat verkkosisältöjä tarjoavat toimijat ovat jo ottaneet IPv6:n käyttöön ja nyt esimerkiksi Apple vaatii, että App Storen sovellukset toimivat myös pelkän IPv6:n varassa. Vastaavasti Akamai on kytkemässä IPv6:n oletusarvoisesti päälle uusissa toimituksissaan hajautetuille sisällönjakelulle (CDN).

Lisätietoja:

Viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen, p. 0295 390 528

IPv6 on internetin osoitestandardi, joka tulee korvaamaan IPv4:n, jonka osoitteet ovat loppumassa. Jotta kaikki käyttäjät ja verkkoon kytketyt laitteet voivat jatkossakin kommunikoida keskenään internetissä, on IPv6-osoitteisto otettava käyttöön. IPv6 tarjoaa ohituskaistan puuroutuvan IPv4-liikenteen ohitse. Internetin käyttäjille voidaan IPv6:n myötä varmistaa avoimen internetin tulevaisuus, sujuvat internetyhteydet ja palvelujen kehittyminen sekä palvelun laatu.

Lisätietoa IPv6:n käyttöönotosta, osallistumisohjeet ja lista jo ilmoittautuneista osallistujat löytyvät osoitteesta www.ipv6nyt.fi.

Asiasanat: Internet , Puhelin , Laajakaista , Liittymä , Saatavuus , Uutiset

LinkedIn Print