Laajakaistan nopeudesta saa jatkossa paremmat tiedot

Julkaistu 19.09.2016

Viestintäviraston uudistettu linjaus laajakaistan nopeuden ilmoittamisesta on julkaistu. Kuluttajat saavat jatkossa parempaa ja tarkempaa tietoa laajakaistaliittymän todellisesta nopeudesta. Kannanotto on osa EU:n verkkoneutraliteettia koskevan asetuksen toimeenpanoa.

Kiinteästä laajakaistaliittymästä pitää jatkossa ilmoittaa minimi-, normaali- ja maksiminopeus. Kun uuteen ilmoittamistapaan siirrytään, kiinteällä liittymällä pitää voida saavuttaa ilmoitettu maksiminopeus ainakin osan ajasta. Miniminopeuden taas tulee olla vähintään 70 prosenttia maksiminopeudesta, jos liittymän maksiminopeus on enintään 100 Mbit/s.

Myös mobiililaajakaistan nopeutta koskevat linjaukset muuttuvat. Jatkossa mobiililiittymästä on kerrottava arvioitu maksiminopeus, jonka pitää olla realistisesti saavutettavissa todellisissa käyttöolosuhteissa. Liittymän maksiminopeus ei voi olla alempi kuin liittymän mainostettu nopeus.

"Nopeus on keskeinen laajakaistan laatutekijä. Palvelun käyttäjät ansaitsevat realistista tietoa ostopäätösten taustalle. Mahdollisimman tarkka tieto luvatusta yhteysnopeudesta antaa myös oikeusturvaa virhetilanteissa", toteaa kuluttajansuojaryhmän päällikkö Merja Saari.

Uudet linjaukset edellyttävät muutoksia teleyritysten sopimusehtoihin ja toimintamalleihin. "Yrityksillä on nyt riittävä ohjeistus tarvittavien muutosten tekemiseksi. Viestintävirasto aloittaa uusien linjausten valvonnan loppuvuodesta", toteaa apulaisjohtaja Petri Makkonen.

Viestintäviraston linjaukset liittyvät EU:n verkkoneutraliteettia koskevaan asetukseen, joka tuli voimaan huhtikuussa. Eurooppalaisten televiranomaisten yhteinen tulkintaohje EU-asetuksesta valmistui 30.8.2016.

Viestintäviraston tehtävänä on valvoa, että teleyritysten käyttämät sopimusehdot ovat EU:n asetuksen mukaisia ja kuluttajan kannalta kohtuullisia.

Lisätietoa aiheesta:

Nopeuskannanotto

EU-asetus 2015/2120

Internetin avoimuus

Lisätietoja antavat

Marko Priiki, p. 0295 390 596

Klaus Nieminen, p. 0295 390 528

Asiasanat: Internet , Laajakaista , Mobiililaajakaista , Nopeus , Teleyritys , Uutiset

LinkedIn Print