Luotettava, turvallinen ja suomalainen fi-verkkotunnus täyttää 30 vuotta

Julkaistu 15.12.2016

Ensi lauantaina 17.12. tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun Suomi sai oman kansallisen verkkotunnuksen, fi:n. Viestintävirasto on myöntänyt fi-verkkotunnuksia vuodesta 1997 lähtien.

Suomen oma kansallinen fi-päätteinen verkkotunnus on ollut suomalaisten käytössä 30 vuotta. Viestintävirasto on puolestaan hallinnoinut verkkotunnuksia lähes 20 vuotta, sillä fi-verkkotunnusten myöntäminen tuli Viestintäviraston tehtäväksi vuonna 1997.

Merkittävä virstanpylväs on vuosi 2003, jolloin ensimmäinen verkkotunnuslaki tuli voimaan. "Lain seurauksena verkkotunnusten myöntäminen vapautui ja Viestintävirastossa otettiin käyttöön automaattinen palvelujärjestelmä. Samalla luovuttiin verkkotunnushakemusten ennakkotarkastuksesta", kertoo fi-verkkotunnustiimin päällikkö Juhani Juselius. Toinen merkittävä käännekohta on vuosi 2006, jolloin fi-verkkotunnukset vapautuivat haettavaksi myös yksityishenkilöille.

Fi-verkkotunnus on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisena ja luotettavana osoitteena internetissä

Rekisteröityjä fi-verkkotunnuksia on jo reilu 400 000. "Fi-verkkotunnusten vapautuminen pala kerrallaan on kasvattanut fi-tunnusten määrää huomattavasti. Vuonna 1997 fi-verkkotunnuksia oli nimittäin rekisteröity vain muutama tuhat", kertoo Juselius.

Suurin muutos fi-verkkotunnusten historiassa tapahtui vain muutama kuukausi sitten, 5.9.2016, jolloin verkkotunnukset vapautuivat niin, että fi-tunnuksia voivat nyt rekisteröidä myös ulkomaiset yritykset. Samalla aiemmin kielletyt tunnukset vapautuivat käyttöön. Samaan aikaan Suomessa otettiin käyttöön kansainvälinen välittäjämalli. "Tämä tarkoittaa, että fi-verkkotunnukset ja kaikki niihin liittyvät palvelut, kuten verkkotunnuksen rekisteröiminen, uusiminen, siirtäminen, välittäjän vaihtaminen, irtisanominen ja tietojen päivittäminen, hankitaan 5.9.2016 lähtien omalta verkkotunnusvälittäjältä, ei enää Viestintävirastosta", jatkaa Juhani Juselius.

Viestintävirasto takaa fi-verkkotunnusten toimivuuden valvomalla välittäjiä

Viestintävirasto hallinnoi edelleen fi-verkkotunnusrekisteriä, josta löytyvät kaikki fi-verkkotunnukset sekä fi-verkkotunnusvälittäjät. Viestintävirasto ylläpitää myös fi-juuren nimipalvelua ja vastaa fi-verkkotunnusten teknisestä toimivuudesta. Myös tavaramerkkien ja Suomessa rekisteröityjen toiminimien suoja säilyy entisellään. Viestintävirasto ratkaisee fi-verkkotunnusriidat edelleen maksutta. "Viestintävirasto takaa fi-verkkotunnusten toimivuuden ja turvallisuuden mm. valvomalla välittäjien toimintaa", tähdentää Juselius.

Lisätietoja fi-verkkotunnuksesta

Lisätietoja:

Fi-verkkotunnustiimin päällikkö Juhani Juselius, p. 0295 390 492

Asiasanat: Internet , DNSSEC , EPP , Fi-juuri , Nimipalvelimet , Verkkotunnukset , Verkkotunnusjärjestelmä , Verkkotunnusrekisteri , Välittäjä , Uutiset

LinkedIn Print