Mobiililaitteen käytön hinnat Euroopassa laskevat kohti kotimaista hintatasoa

Julkaistu 18.04.2016

Mobiililaitteiden käyttö Euroopassa matkustaessa halpenee huomattavasti verkkovierailun enimmäishintojen laskiessa lähelle kotimaisten matkaviestinpalvelujen hintoja 30.4. alkaen. Vuonna 2017 lisäveloituksista luovuttaneen kokonaan.

Sääntelyuudistuksen myötä verkkovierailupalveluiden hinnoittelu perustuu kotimaiseen hintaan ja pieneen lisäveloitukseen 30.4. alkaen. Kotimaisella hinnalla tarkoitetaan asiakkaalta perittävää kotimaista yksikköhintaa tai muuta hinnoittelutapaa, jonka perusteella hinta määräytyy kotimaassa. Esimerkiksi liittymäpaketissa kotimainen hinta sisältyy pääsääntöisesti paketin kokonaishintaan. Lisäveloitus peritään kotimaisen hinnan lisäksi. Kotimaisen hinnan ja lisäveloituksen kokonaishinnalle on asetettu yläraja.

Verkkovierailupalvelujen hinnat 30.4.2016 alkaen (sisältäen arvonlisäveron) ovat seuraavat:


KOTIMAINEN HINTA LISÄVELOITUS YHTEENSÄ ENINTÄÄN
SOITETUT PUHELUTKotimainen yksikköhinta tai hinnoittelu-mekanismi 0,062 euroa/ puheluminuutti 0,2356 euroa/ puheluminuutti
VASTAANOTETUT PUHELUT Kotimaista hintaa ei ole 0,0141 euroa/ vastaanotettu puheluminuutti 0,0141 euroa/ vastaanotettu puheluminuutti
TEKSTIVIESTIT Kotimainen yksikköhinta tai hinnoittelu-mekanismi 0,0248 euroa/ tekstiviesti 0,0744 euroa/ tekstiviesti
DATAYHTEYS Kotimainen yksikköhinta tai hinnoittelu-mekanismi 0,062 euroa/ megatavu 0,248 euroa/ megatavu

Katso tarkemmat verkkovierailupalvelujen hinnoittelusäännöt

Operaattoreilla on mahdollisuus tarjota asiakkailleen myös verkkovierailupaketteja sekä vaihtoehtoisia hinnastoja, jotka asiakkaat voivat halutessaan valita. Tietoja tarjolla olevista hinnastoista voi pyytää operaattoreiden asiakaspalveluista.

Sääntelyuudistus on kaksivaiheinen: ensin alkaa siirtymäjakso 30.4., minkä jälkeen verkkovierailupalvelujen lisäveloituksista on tarkoitus luopua kokonaan ajoittaisen matkustamisen osalta. Lisäveloituksista luopumisen edellytyksenä on, että verkkovierailun tukkusääntely on päivitetty ja sovellettavana kesällä 2017. Uusi hinnoittelumalli täsmentyy vuoden 2016 aikana, kun tukkusääntelyn uudistushanke etenee ja Euroopan komissio määrittelee tarkemmin kuinka laajasti palveluja tulee voida käyttää kotimaisilla hinnoilla.

Elisa luopuu verkkovierailun nopeusrajoituksesta

Viestintäviraston kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Elisa on päättänyt oma-aloitteisesti luopua suunnittelemastaan oletusarvoisesta tiedonsiirtonopeuden rajoittamisesta verkkovierailtaessa. Virasto ei näe enää tarpeelliseksi jatkaa asian selvittämistä.

"Olemme erittäin tyytyväisiä Elisan ratkaisuun. Se antaa EU-alueella matkustaville datapalvelujen käyttäjille mahdollisuuden valita tarpeisiinsa parhaiten sopivan palvelun", toteaa johtaja Johanna Juusela.

Viestintäviraston uutinen 18.3.2016: Viestintävirasto selvittää Elisan roaming-hinnoittelun

Päivitys klo 14.38: DNA laskee hintojaan sääntelyn edellyttämälle tasolle

DNA on ilmoittanut laskevansa verkkovierailuhintojaan EU-säännösten edellyttämälle tasolle Viestintäviraston kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Viestintävirasto on tyytyväinen tähän ratkaisuun ja ei näe tarvetta asian käsittelyn jatkamiselle.

Viestintäviraston uutinen 11.4.2016 julkaisema uutinen: Viestintävirasto selvittää DNA:n verkkovierailupalvelujen hinnoittelumuutosta


Lisätietoja

Tekninen toimivuus -ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen, p. 0295 390 523

Lakimies Johanna Tuohino, p. 0295 390 637

Asiasanat: Puhelin , Hinnat , Liittymä , Maksut , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Nopeus , Paketti , Tekstiviestit , Verkkovierailu , Uutiset

LinkedIn Print