Netti-tv ja langattomat lähiverkot valloittaneet suomalaiskodit

Julkaistu 13.09.2016

Keväällä 2016 tehdyn kuluttajatutkimuksen perusteella jo kolme neljäsosaa suomalaisista katsoo tv-ohjelmia tai videoita internetistä. Netti-tv:tä kuten muutakin sisältöä halutaan kuluttaa yhä useammin langattomasti eivätkä matkaviestinverkon liittymät suinkaan yksin kasvata tätä langatonta käyttöä. Yli 40 prosentissa suomalaisista kotitalouksista on käytössä kiinteän laajakaistaliittymän kautta toteutettu langaton lähiverkko.

Kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista 69 prosenttia on katsonut esimerkiksi Yle Areenan, Katsomon tai Ruudun kaltaisia ilmaisia netti-tv-palveluita. Toiseksi suosituimpia ovat Youtuben kaltaiset videopalvelut 58 prosentin osuudella. Vähintään viikoittain tv-ohjelmia tai videoita internetistä katsoo 56 prosenttia ja päivittäin 19 prosenttia suomalaisista.

Tutkimuksen perusteella kahdessa kolmesta suomalaisesta kotitaloudesta on langaton lähiverkko. 42 prosentissa kotitalouksia langaton lähiverkko on liitetty kiinteään laajakaistaliittymään. Tämä tarkoittaa, että lähes kolme neljäsosaa kotitalouksien kiinteistä laajakaistaliittymistä olisi liitetty langattomaan lähiverkkoon. Väestötiheyteen tai ikään katsomatta tietokone on yleisin langattomaan lähiverkkoon liitetty laite, sillä 86 prosentissa lähiverkkotalouksia tietokone on liitetty langattomasti lähiverkkoon. Seuraavaksi yleisimpiä ovat matkapuhelin (68 %) ja tabletti (63 %).

Tulokset perustuvat keväällä 2016 puhelimitse tehtyyn haastatteluun, johon vastasi 3009 yli 15-vuotiasta suomalaista. Tietojen keräämisestä ja tulosten koostamisesta vastasi TNS Gallup.

Lisätietoa aiheista on seuraavissa artikkeleissa:

Yhä useampi suomalainen viihtyy netti-tv:n äärellä

Kiinteäkin laajakaista on usein langaton

Viestintäviraston sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@viestintavirasto.fi.

Lisätietoja:

Joonas Orkola, p. 0295 390 493

Petri Järvikuona, p. 0295 390 104

Asiasanat: Internet , Puhelin , Taajuudet , Televisio , Antennitelevisio , Kaapeli , Laajakaista , Liittymä , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Verkot , Artikkelit , Tutkimukset , Uutiset

LinkedIn Print