Radio-ohjattavissa koptereissa ja pienlentokoneissa selkeitä puutteita

Julkaistu 08.01.2016

Yhteiseurooppalainen radiolaitteiden valvontakampanja kohdistui vuonna 2015 radio-ohjattaviin pienlentokoneisiin. Viestintäviraston tutkimissa laitteissa havaittiin selkeitä puutteita, jotka aiheuttavat häiriöriskin muille radiolaitteiden käyttäjille. Viestintävirasto kielsi vaatimustenvastaisten mallien myynnin ja maahantuonnin.

Radio-ohjattavia koptereita ja muita pienlentokoneita käytetään sekä leluina että ammattimaisessa käytössä muun muassa ilmasta tapahtuvaan videokuvaukseen. Kyseisille laitteille on tyypillistä, että laitteiston kauko-ohjaimia ja lentäviä osia myydään myös erikseen ja käyttäjä voi joidenkin mallien osalta tilata laitteiston haluamallaan kokoonpanolla.

Laitteet on suunniteltu toimimaan luvasta vapaaseen käyttöön osoitetuilla taajuusalueilla, joilla on paljon muitakin käyttäjiä. Laitteiden vaatimustenmukaisuus on tärkeää, jotta ne eivät aiheuta haitallisia häiriöitä muille taajuuksien käyttäjille. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla saatavilla ylitehoisia laitteita, mutta niiden maahantuonti, jälleenmyynti ja käyttö on Suomessa kielletty.

EU-kampanjalla selvitettiin laitteiden vaatimustenmukaisuutta

Viestintävirasto osallistui EU-kampanjaan, jossa testattiin noin 80 radio-ohjattavaa pienlentokonetta. Tutkitut laitteet käyttivät pääasiassa suosittua 2,4 GHz:n taajuusaluetta. Vain noin puolet tutkituista laitteista täytti niille asetetut tekniset vaatimukset. Testeissä havaitut puutteet johtuivat pääasiassa liian suuresta lähetystehosta tai harhalähetteistä. Lähettäessään liian suurella teholla tai väärällä taajuudella laite voi häiritä muita radiolaitteita tai niiden käyttöä. Myös laitteiden dokumenteissa ja merkinnöissä oli puutteita.

Viestintäviraston kampanjaan valitsemat neljä mallia olivat radio-ohjattavia koptereita ja multikoptereita. Kahdessa laitteessa oli videokuvan lähetysmahdollisuus. Laitteissa havaittiin teknisiä puutteita, ja Viestintävirasto antoi päätökset, jotka kieltävät vaatimustenvastaisten mallien myynnin ja maahantuonnin.

Kampanjan toteutti Euroopan komission perustama radiolaitteiden markkinavalvontaviranomaisten yhteistyöryhmä R&TTE Adco.

CE-merkintä kertoo vaatimustenmukaisuudesta

Radiolaitteen valmistajan on laadittava laitteelle vaatimustenmukaisuusvakuutus (Declaration of Conformity). Maahantuojan ja myyjän on varmistettava, että ostaja ja käyttäjä saavat laitteen mukana valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutuksen. Lisäksi maahantuojan ja myyjän on varmistettava, että laitteet ovat CE-merkittyjä. Kuluttajan kannattaakin radiolaitetta hankkiessa tarkistaa CE-merkintä ja laitteen vaatimustenmukaisuusvakuutus. Radiolaitteiden vaatimustenmukaisuus on kaikkien etu.

Viestintävirasto valvoo Suomessa myytäviä radiolaitteita. Viestintävirasto toteuttaa vuosittain muutamiin eri laiteryhmiin kohdistuvia valvontakampanjoita. Mikäli laitteissa on selkeitä puutteita, Viestintävirasto voi kieltää laitteiden myynnin ja maahantuonnin.

Katso myös

Kampanjaraportti: 7th MSC under R&TTE on remotely piloted aircraft systems

Päätökset radio-ohjattavien pienlentokoneiden vaatimusten vastaisuudesta

Lisätiedot

Radiotarkastusasiantuntija Milla Kuokkanen, p. 0295 390 354

Erityisasiantuntija Ritva Suurnäkki, p. 0295 390 645

Viestintäviraston sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@viestintavirasto.fi.

Asiasanat: Taajuudet , Radiolaite , Vaatimustenmukaisuus , Valvonta , Päätökset , Uutiset

LinkedIn Print