Radiolähettimiä ja -mikrofoneja luvista vapaaksi

Julkaistu 07.11.2016

Viestintävirasto esittää, että harrastuskäyttöön tarkoitetut radiopuhelimet kuten metsästysradiot sekä koiratutkat ja radiomikrofonit vapautetaan luvista ensi vuoden alusta. Radiolupia näille laitteille on yli 40 000 kappaletta eli luvasta vapautus koskettaa suurta ihmisjoukkoa.

Lähettimiä käyttävät esimerkiksi metsästäjät yhteydenpitoon ja koirien seurantaan maastossa sekä tiepalvelu, vapaaehtoinen pelastuspalvelu ja autourheilun harrastajat. Radiomikrofoneja käytetään puheen ja musiikin langattomaan siirtoon yrityksissä, yhteisöissä sekä tapahtumissa.

"Tässä on mielestämme yksi oiva kohde sääntelyn purkamiseen. Vapautettavia radiolähettimiä on käytetty pitkään harrastus- ja työyhteyksissä ilman merkittäviä häiriöitä muulle radioliikenteelle ja siksi esitämme luvista luopumista", toteaa johtaja Jarno Ilme Viestintävirastosta.

Viestintäviraston yhtenä tavoitteena on keventää radiolähettimien käytön sääntelyä ja vapauttaa radiolähettimiä luvanvaraisuudesta aina kun radiolupa ei ole välttämätön taajuuksien tehokkaan ja häiriöttömän käytön takia.

Viestintävirasto on julkaissut 7.11.2016 lausuntopyynnön. Luvista vapautuksen suunniteltu aikataulu on 1.1.2017 alkaen, jolloin taajuuksien käyttöä koskevat muutokset on tarkoitus saattaa voimaan Viestintäviraston määräyksellä 15. Vapautettavaksi esitettyjen laitteiden käyttö vaatii radioluvan vuodenvaihteeseen saakka. Uudet radioluvat myönnetään lyhytaikaisina 31.12.2016 asti. Muutos ei vaadi toimenpiteitä niiltä, joilla on voimassa oleva radiolupa.

Lisätietoa

Luvasta vapautettavaksi esitetään seuraavia radiotaajuuksia hyödyntäviä laitteita:

1. Metsästysradiot ja muut RHA68-kanavilla toimivat liikkuvat radiolähettimet

Lausuntopyyntö Viestintäviraston Määräyksestä 15 luvasta vapaiden radiolähettimien yhteistaajuuksista ja käytöstä. Lisätietoa: kohta 37§ Harrastus- ja työyhteyksien radiolähettimet.

Harrastus- ja työyhteyksiin liittyvään radioliikenteeseen on varattu kaksikymmentäkuusi 25 kHz:n levyistä radiokanavaa taajuusväliltä 67–72 MHz. Kanavien nykyiset käyttöperiaatteet: www.viestintavirasto.fi/rha68

Kiinteästi asennetuille tukiasemille Viestintävirasto tekee käyttöpaikkakohtaisen häiriötarkastelun. Tukiasemat vaativat jatkossakin radioluvan.

2. Koiratutkat sekä muut jäljitys- ja seurantalähettimet (155 MHz:n taajuudella)

Lausuntopyyntö Viestintäviraston Määräyksestä 15 luvasta vapaiden radiolähettimien yhteistaajuuksista ja käytöstä. Lisätietoa: kohta 36§ Jäljitys-, seuranta- ja tiedonkeruujärjestelmät.

Jäljitys- ja seurantalähettimille kuten koiratutkille on osoitettu kuusi 25 kHz:n levyistä kanavaa 155 MHz:n taajuusalueelta: 155,400;155,425; 155,450; 155,475; 155,500 ja 155,525 MHz.

3. Langattomat mikrofonit eli radiomikrofonit

Lausuntopyyntö Viestintäviraston Määräyksestä 15 luvasta vapaiden radiolähettimien yhteistaajuuksista ja käytöstä. Lisätietoa: kohta 19 § Langattomat kaiuttimet, korvamonitorit, kuulokkeet, kuunteluapuvälineet, kypäräpuhelimet ja radiomikrofonit.

Luvasta vapautus koskee taajuusalueilla ovat 174–230 MHz ja 470–694 MHz toimivia radiomikrofoneja, jotka ovat tällä hetkellä luvanvaraisia.

Mainituilla taajuuksilla digitaalinen televisiokäyttö on edelleen ensisijaista ja mikrofonikäyttö toissijaista. Käyttäjän tulee jatkossakin itse etsiä mikrofonin taajuus käyttöpaikan mukaan. Viestintäviraston hakupalvelu näyttää paikkakunnan televisiotoiminnalta vapaana olevat taajuudet. Lisätietoa radiomikrofonitaajuuksista ja hakupalvelu http://mikit.viestintavirasto.fi

Taajuusmaksut

Voimassa olevista radioluvista jo maksettuja taajuusmaksuja ei palauteta.

Erääntyvät taajuusmaksulaskut tulee maksaa eräpäivään mennessä tai radiolupa tulee irtisanoa kirjallisesti ennen eräpäivää. Luvan irtisanomisen voi tehdä Viestintäviraston sähköisessä palvelussa: www.viestintavirasto.fi/asioikanssamme.html

tai lähettämällä kirjallisen irtisanomisilmoituksen Viestintävirastoon (radiotaajuudet@viestintavirasto.fi) . Jos radiolupa irtisanotaan, niin radiolähetintä ei saa käyttää ennen kuin luvasta vapautus on voimassa.

Lisätietoa

Asiakaspalvelu, puh. 0295 390 240
Asiasanat: Taajuudet , Lausuntopyynnöt , Määräykset , Uutiset

LinkedIn Print