Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät hitaasti antenniverkkotalouksissa

Julkaistu 17.10.2016

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset mahdollistava televisio tai digiboksi on tuoreimman selvityksen mukaan vasta 39 prosentilla kotitalouksista, joissa TV-ohjelmia on mahdollista vastaanottaa vain antenniverkon kautta. Toukokuussa vastaava osuus oli 37 prosenttia.

Kaikista TV-talouksista 67 prosentilla on vähintään yksi vastaanotin, jolla teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen on mahdollista. Tähän sisältyvät niin kaapeli-, antenni-, satelliitti- kuin IPTV-vastaanottokin.

Antenniverkon uusi lähetystekniikka edellyttää vastaanottimilta DVB-T2-viritintä

Television antenniverkossa siirrytään kokonaan DVB-T2-lähetystekniikkaan 31.3.2020. Uusi lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan tai vaihtoehtoisesti useampien perustasoisten kanavien lähettämisen. Maksu-tv-kanavat siirtyvät DVB-T2-lähetyksiin jo aiemmin.

Uuden lähetystekniikan mukaisten ohjelmistojen katselu edellyttää kuluttajilta DVB-T2-virittimellä varustettua televisiota tai digiboksia. Vähittäismyyntiliikkeissä on edelleen myynnissä kuluttajille antenniverkkoon tarkoitettuja televisioita, joista DVB-T2-viritin puuttuu. Kaupan myyntitilastoja laativan GfK:n mukaan elokuussa myydyistä televisiovastaanottimista 10 prosentista ja digibokseista kahdesta prosentista puuttui DVB-T2-viritin. Myyjien velvollisuus on kertoa myyntitilanteessa, voiko vastaanottimella katsoa tv-lähetyksiä myös lähetystekniikan muutoksen jälkeen.

Antenna Ready HD -merkintä kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja että sillä voi katsoa antenniverkon televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena. Luettelo testatuista vastaanottimista löytyy osoitteesta: www.testatutlaitteet.fi

Kaapeli-, satelliitti- ja IPTV-lähetystekniikkaan ei ole tulossa muutoksia.

Selvityksen taustaa

Viestintävirasto ja liikenne- ja viestintäministeriö teettivät selvityksen lokakuun alussa Finnpanelin TV-mittaripaneeliin kuuluvissa talouksissa. Paneelissa on noin 1 100 taloutta, jotka edustavat Manner-Suomen kotitalouksia. Kesämökeillä olevat vastaanottimet rajattiin selvityksen ulkopuolelle.

Kuva: HD-katseluun soveltuvan virittimen yleisyys signaalin vastaanottotavan mukaan

Lähde: Finnpanel

Lukuohje:

  • 100 %:ssa IPTV-talouksista on mahdollisuus katsoa HD-kanavia
  • IPTV-talouksissa olevista vastaanottimista 77 prosentissa on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

Lisätiedot:

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Lisätietoa antennitelevisioverkon tulevista muutoksista löytyy Viestintäviraston sivuilta
HDTVopas.fi tarjoaa lisätietoa teräväpiirtolähetysten vastaanotosta antenniverkossa.

Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antenni , Antennitelevisio , Uutiset

LinkedIn Print