Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät vähitellen antenniverkon talouksissa

Julkaistu 17.05.2016

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset mahdollistava televisio tai digiboksi on tuoreimman selvityksen mukaan 37 prosentilla niistä kotitalouksista, joissa TV-ohjelmia on mahdollista vastaanottaa vain antenniverkon kautta. Viime joulukuussa vastaava osuus oli 33 prosenttia.

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset mahdollistava televisio tai digiboksi on tuoreimman selvityksen mukaan 37 prosentilla niistä kotitalouksista, joissa TV-ohjelmia on mahdollista vastaanottaa vain antenniverkon kautta. Viime joulukuussa vastaava osuus oli 33 prosenttia.

Kaikista TV-talouksista 64 prosentilla on vähintään yksi vastaanotin, jolla teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen on mahdollista. Tähän sisältyvät niin kaapeli-, antenni-, satelliitti- kuin IPTV-vastaanottokin.

Antenniverkossa yleistyvä lähetystekniikka edellyttää vastaanottimilta DVB-T2-viritintä

Television antenniverkossa otetaan lähivuosina käyttöön nykyistä laajemmin uusi DVB-T2-lähetystekniikka, joka mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan tai vaihtoehtoisesti useampien perustasoisten kanavien lähettämisen. Nykytekniikalla (DVB-T) lähetettävien ohjelmistojen määrä vähenee samalla vaiheittain.

Uuden lähetystekniikan mukaisten ohjelmistojen katselu edellyttää kuluttajilta DVB-T2-virittimellä varustettua televisiota tai digiboksia. Kuluttajansuojalain mukaan myyjien velvollisuus on kertoa laitteiden ja teräväpiirtolähetysten yhteensopivuudesta. Vähittäismyyntiliikkeissä on edelleen myynnissä kuluttajille antenniverkkoon tarkoitettuja televisioita, joista DVB-T2-viritin puuttuu. Kaupan myyntitilastoja laativan GfK:n mukaan maaliskuussa myydyistä televisiovastaanottimista ja digibokseista vajaasta 10 prosentista puuttui DVB-T2-viritin.

Antenna Ready HD -merkintä kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja sillä voi katsoa antenniverkon televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena. Luettelo testatuista vastaanottimista löytyy osoitteesta: www.testatutlaitteet.fi

Kaapeli-, satelliitti- ja IPTV-lähetystekniikkaan ei ole tulossa muutoksia.

Selvityksen taustaa

Viestintävirasto ja liikenne- ja viestintäministeriö teettivät selvityksen toukokuun alussa Finnpanelin TV-mittaripaneeliin kuuluvissa talouksissa. Paneelissa on noin 1 100 taloutta, jotka edustavat Manner-Suomen kotitalouksia. Kesämökeillä olevat vastaanottimet rajattiin selvityksen ulkopuolelle.

Kuva: HD-katseluun soveltuvan virittimen yleisyys signaalin vastaanottotavan mukaan

Lähde: Finnpanel

Lukuohje

100 %:ssa IPTV-talouksista on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

IPTV-talouksissa olevista vastaanottimista 77 prosentissa on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

Lisätiedot

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Lisätietoa antennitelevisioverkon tulevista muutoksista löytyy Viestintäviraston sivuilta

HDTVopas.fi tarjoaa lisätietoa teräväpiirtolähetysten vastaanotosta antenniverkossa.

Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antennitelevisio , Uutiset

LinkedIn Print