Verkkoneutraliteettisääntely takaa oikeuden avoimeen internetiin ja tarkentaa laajakaistan sopimusehtoja - Klaus Nieminen avaa blogissaan sääntelyn käytännön merkitystä

Julkaistu 27.09.2016

Verkkoneutraliteettia koskeva sääntely tuli voimaan huhtikuussa ja se sekä turvaa käyttäjien oikeutta avoimeen internetiin että parantaa käyttäjien asemaa, kun laajakaistaliittymän sopimusehdot täsmentyvät.

Sääntelyn mukaan internetyhteyspalvelun eli laajakaistaliittymän käyttäjällä on oikeus saada ja välittää tietoa ja sisältöä. Lisäksi käyttäjällä on oikeus käyttää ja tarjota valitsemiaan sovelluksia ja palveluita liittymänsä kautta riippumatta siitä, mistä tai mihin tietoa siirretään. Teleyritykset eivät siten saa enää rajoittaa internetliikennettä sopimusperusteisesti.

Osa verkkoneutraliteettia on se, että teleyrityksen on kerrottava sopimuksissa ja internetsivuillaan selvästi ja ymmärrettävästi tiedot laajakaistaliittymän ominaisuuksista. Kiinteän verkon laajakaistaliittymille teleyrityksen tulee määritellä minimi-, normaali- ja maksiminopeus sekä mainostettu nopeus. Laajakaistaliittymällä tulee muun muassa tosiasiassa voida päästä teleyrityksen sopimuksessa lupaamaan maksiminopeuteen.

"Mobiililaajakaistasopimuksissa teleyrityksen tulee määritellä sellainen arvioitu maksiminopeus, joka on realistisesti saavutettavissa todellisissa käyttöolosuhteissa. Verkon teoreettinen, testiolosuhteissa mitattu maksiminopeus, ei ole tällainen", Klaus Nieminen täydentää blogissaan.

Lue blogikirjoitus

Lue lisää avoimesta internetistä

Asiasanat: Internet , Puhelin , Hinnat , Laajakaista , Mobiililaajakaista , Uutiset

LinkedIn Print