Yleispalveluvelvoitteet kotimaan pakettipalveluista poistuvat

Julkaistu 29.06.2016

Kaikkien kuluttajien ja yritysten saatavilla tulee olla niin sanottuun yleispalveluun kuuluvia perustason postipalveluja. Viestintävirasto poistaa Posti Oy:n yleispalveluvelvoitteen kotimaan pakettipalveluista sekä ulkomailta Suomeen saapuvista pakettipalveluista, koska vastaavia palveluita tarjoavat useat kilpailevat yritykset. Posti Oy:llä säilyy yleispalveluvelvoite tarjota pakettipalveluja Suomesta ulkomaille.

Kotimaan pakettipalvelut sekä ulkomailta saapuvien pakettien palvelut ovat kattavasti kaikkien käyttäjien saatavilla koko Suomessa markkinaehtoisesti. Siksi ei ole enää välttämätöntä määrätä yritystä tarjoamaan näitä palveluita.

Viestintävirasto on selvittänyt pakettipalvelujen tarjontaa ja käyttäjien mahdollisuuksia saada yleispalveluun kuuluvia pakettipalveluja. "Markkinoiden arviointi osoittaa, että kotimaan pakettipalveluita tarjoaa Suomessa usea keskenään kilpaileva yritys. Samoin ulkomailta Suomeen saapuvien pakettipalvelujen markkinalla toimii lukuisia keskenään kilpailevia yrityksiä", kertoo Kuluttajansuoja-ryhmän päällikkö Merja Saari.

Kuluttajille ja pienille yrityksille tarkoitettujen ulkomaille lähetettävien pakettipalvelujen tarjonnassa ei Viestintäviraston tekemän analyysin perusteella ole riittävästi kilpailua, jotta kohtuuhintaisten palvelujen saatavuus olisi turvattua. Siksi Viestintävirasto jättää voimaan Posti Oy:n velvoitteen tarjota pakettipalveluja Suomesta ulkomaille.

Yleispalvelu takaa kohtuuhintaiset kirje- ja pakettipalvelut

Kohtuuhintaisten perustason kirje- ja pakettipalvelujen eli postin yleispalvelun saatavuus on taattu kaikkialla Suomessa. Yleispalvelu turvataan postilailla, jonka noudattamista Viestintävirasto valvoo.

Viestintävirasto arvioi säännöllisesti kirje- ja pakettipalvelujen markkinoita. Jos markkinoiden arvioinnista selviää, ettei yleispalvelu ole turvattu ilman yleispalveluyrityksen nimeämistä, nimeää virasto yhden tai useamman postiyrityksen yleispalveluyritykseksi palvelun turvaamiseksi.

Päätös postipakettipalveluiden yleispalvelusta 28.6.2016
Postilaki

Lisätietoja antavat

Päällikkö Merja Saari, 0295 390 541
Lakimies Marko Priiki, 0295 390 596

Viestintäviraston sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@viestintavirasto.fi (ilman ääkkösiä)

Asiasanat: Posti , Hinnat , Kilpailu , Maksut , Markkinat , Paketti , Postinjakelu , Yleispalvelu , Uutiset

LinkedIn