Maiden välillä edelleen suuria eroja mobiilidatan käytössä

Julkaistu 22.06.2017

Suomalaiset käyttävät poikkeuksellisen paljon mobiilidatapalveluita vertaillaanpa sitten käyttö- tai liittymämääriä Pohjois- ja Baltian maissa. Kiinteiden laajakaistaliittymien osalta Suomi on samassa tilastovertailussa lähempänä keskikastia.

Tiedonsiirtopalvelujen käyttö ei vielä kuitenkaan näytä syövän perinteisten palvelujen kulutusta kaikissa maissa. Esimerkiksi Ruotsissa soitettujen matkapuhelinminuuttien määrä kasvaa yhä, kun Suomessa muutaman muun maan tavoin määrä on kääntynyt jo laskuun.

Suomalaisten vilkas mobiilikäyttö näkyy myös liittymämäärissä. Vuoden 2016 lopussa pelkästään tiedonsiirtoon käytettyjä matkaviestinverkon liittymiä oli 39 sataa suomalaista kohden. Lähimmäksi ylsivät tanskalaiset, joiden vastaava luku on 23.

Muista maista poiketen kiinteiden laajakaistaliittymien kokonaismäärä ei ole enää kasvanut Suomessa. Kiinteän verkon nopeiden 100 Mbit/s laajakaistaliittymien osalta Suomi sijoittuu Pohjois- ja Baltian maita vertailtaessa neljänneksi. Vuonna 2016 sataa suomalaista kohden oli 9 nopeata liittymää. Ruotsissa liittymiä oli peräti 22 sataa asukasta kohden, mutta vertailun ulkopuolelta voidaan poimia, että EU:ssa näitä nopeita liittymiä oli keskimäärin 5 sataa asukasta kohden. Suomessa ja Latviassa 100-megaisten kotitalouksien osuus kasvoi viime vuonna maltillisesti, kun muissa Pohjois- ja Baltian maissa kasvu oli selvästi vauhdikkaampaa.

Tilastovertailu on Viestintäviraston ja muiden pohjoismaisten ja baltialaisten viestintämarkkinoita sääntelevien viranomaisten yhteinen julkaisu, jonka tiedot perustuvat sääntelyviranomaisten yhteisesti ylläpitämään tietokantaan. Vuotta 2016 koskeva tilastojulkaisu ja aiemmat julkaisut ovat Viestintäviraston verkkopalvelussa.

Tilastot ovat saatavilla myös Ruotsin viranomaisen (PTS) ylläpitämästä tilastoportaalista.

Lisätietoja antavat:

Joonas Orkola, p. 0295 390 493, etunimi.sukunimi@viestintavirasto.fi

Lari Teittinen, p. 0295 390 649, etunimi.sukunimi@viestintavirasto.fi

Asiasanat: Internet , Puhelin , Laajakaista , Lankapuhelin , Liittymä , Mobiililaajakaista , Tekstiviestit , Älypuhelin , Uutiset

LinkedIn Print