Pohjanmaalla paras nopean laajakaistan tarjonta

Julkaistu 13.06.2017

Nopeat laajakaistayhteydet lisäävät alueiden elinvoimaisuutta. Niiden avulla kaikilla on mahdollisuus hyödyntää edistyksellisiä digitaalisia palveluja nyt ja tulevaisuudessa. Pohjanmaalla on Suomen paras nopean kiinteän laajakaistan tarjonta.

Pohjanmaalla nopean kiinteän laajakaistan tarjonta on Suomen kärkiluokkaa. Myös Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ollaan etenemässä hyvää vauhtia, mutta Etelä-Pohjanmaalla alle puolelle on tarjolla nopeaa laajakaistayhteyttä. Kunnissa tilanne vaihtelee vielä enemmän. Seinäjoella mahdollisuus nopeaan kiinteään laajakaistaan on 78 % kotitalouksista, kun taas pienemmissä kunnissa vain alle 30 prosentilla on tämä mahdollisuus.

Taajamien ulkopuolella valokuituinvestointeihin tarvitaan valtiontukea

Suomessa nopeiden valokuituverkkojen rakentaminen harvaan asutuilla alueilla on teleyrityksille taloudellisesti kannattamatonta, joten valokuidun rakentamista helpotetaan valtiontuella.

Jo lähes kolmasosa Suomen valokuituliittymistä on syntynyt osin valtion tuella. Taajamien ulkopuolella valtiontukea on tarvittu lähes kaikissa hankkeissa. Viestintäviraston myöntämää valtiontukea on tähän mennessä käytetty 50 miljoonaa euroa valokuituverkkoihin. Tuen avulla on rakennettu noin 20 000 kilometriä valokuituverkkoja. Rakennetun verkon myötä nopean valokuituverkon piiriin on saatu 83 000 uutta kotitaloutta.

Viestintävirasto maksaa valtiontukea laajakaistahankkeisiin vuoden 2019 loppuun asti. Valtiontukea on vielä jäljellä ja haettavissa uusille hankkeille noin 25 miljoonaa euroa. Tukea maaseudun laajakaistarakentamiseen myöntävät myös ELY-keskukset ja LEADER-ryhmät.

Lisätietoja antaa

Päivi Peltola-Ojala, johtava asiantuntija, 0295 390 539

Asiasanat: Internet , Laajakaista , Nopeus , Verkot , Uutiset

LinkedIn Print