Suomalaiset käyttävät laajakaistapalveluita yhä enemmän ja yhä nopeammilla liittymillä

Julkaistu 10.04.2017

Viestintäviraston julkaisemien tuoreiden toimialatietojen mukaan mobiilidatan hurjin kasvu näyttäisi taittuneen vaikka kasvua edellisen vuoteen oli edelleen 69 prosenttia. Tiedonsiirtomäärän kasvua edistää tiedonsiirtomäärältään rajoittamattomien mobiililiittymien yleistyminen.

Matkaviestinverkoissa siirretyn datan määrä kasvoi vuoden 2016 aikana 69 prosenttia. Mobiilidataa siirrettiin jo noin 16 gigatavua jokaista suomalaista kohden kuukaudessa. Vuonna 2016 jo 61 prosentissa mobiililiittymistä voitiin käyttää laajakaistaa kiinteällä kuukausimaksulla ilman tiedonsiirron määrään kohdistuvia rajoituksia.

Perinteisten viestintäpalvelujen käyttö hienoisessa laskussa

Mobiilidatan käyttö näyttäisi vähentävän ainakin jossain määrin perinteisten puhe- ja viestintäpalvelujen käyttöä. Suurin muutos näkyy tekstiviestien määrässä, joka laski edellisvuodesta noin 12 prosenttia. Viime vuonna jokaista suomalaista kohden lähetettiin 38 tekstiviestiä kuukaudessa. Matkapuheluja vuonna 2016 soitettiin vajaa 4 tuntia suomalaista kohden kuukaudessa, mikä on lähes saman verran kuin edellisenä vuonna.

Kiinteän verkon laajakaistaliittymien määrä pysyy vakaana

Suomessa oli vuoden lopussa 1,71 miljoonaa kiinteän verkon laajakaistaliittymää, mikä on noin prosentin vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Modernien laajakaistatekniikoiden yleistyminen eteni tasaisesti ja pääosin valokuitua hyödyntävien liittymien määrä kasvoi. Myös liittymien nopeudet ovat kasvaneet ja kaikista kiinteän verkon laajakaistaliittymistä jo 28 prosenttia oli yhteysnopeudeltaan vähintään 100 Mbit/s.

Tilastojen avulla kattava kuva Viestintäviraston toimintaympäristön nykytilasta

Viestintätoimialan kehitystä kuvaavat tilastot on julkaistu Viestintäviraston verkkosivujen Tilastot ja tutkimukset -osiossa. Nyt julkaistut tiedot kuvaavat viestintäpalvelujen saatavuutta ja käyttöä vuonna 2016. Loppukevään ja kesän aikana julkaistaan kuluttajatutkimuksen tuloksia viestintäpalvelujen käytöstä sekä teleyritysten tulo- ja investointitietoja.

Lisätietoja

Viestintämarkkina-asiantuntija Petri Järvikuona, p. 0295 390 104

Viestintämarkkina-asiantuntija Lari Teittinen, p. 0295 390 649


Asiasanat: Internet , Taajuudet , Laajakaista , Liittymä , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Nopeus , Tekstiviestit , Katsaukset , Uutiset

LinkedIn Print