Suomessa myönnetty 5G-kehitykseen jo 13 testilupaa

Julkaistu 24.05.2017

Suomi on teknologiakehityksen kärkimaita ja siksi erinomainen ympäristö 5G-testaukseen. 5G on tulevaisuuden langattoman laajakaistan teknologia, joka mahdollistaa käyttäjille erittäin nopeat yhteydet, pienen yhteysviiveen sekä luotettavat ja turvalliset yhteydet. Viestintävirasto on myöntänyt jo 13 radiolupaa 5G -testaukseen, tuotekehitykseen ja kokeiluihin usealle eri organisaatiolle.

Viestintävirasto edistää kokeilu- ja testitoimintaa myöntämällä joustavasti ja nopeasti radiolupia 5G-testaukseen. Tähän asti myönnettyjä lupia käytetään esimerkiksi laitekehitykseen, etenemismittauksiin ja palveluiden testaamiseen.

5G-teknologian kansainvälinen määrittely on meneillään ja standardin mukaisia 5G-verkkoja otetaan käyttöön Suomessa ja maailmalla 2020-luvun alkupuolella.

Suomessa pystytään ottamaan 5G-käyttöön useita taajuusalueita, joista halutuin on 3,5 gigahertsin eurooppalainen pioneerikaista. Taajuusalueella 3400–3800 MHz voidaan käyttää nykyistä leveämpiä taajuuskaistoja ja saavuttaa satojen megabittien yhteysnopeudet. Taajuusalueen nykyinen käyttö päättyy vuoden 2018 lopussa ja sen jälkeen taajuudet ovat kokonaisuudessaan käytettävissä 5G-verkoille.

Lisäksi Euroopassa on tunnistettu 5G-pioneerikaistaksi 26 GHz:n taajuusalue (24,25–27,5 GHz), jossa voidaan käyttää yli 1000 MHz:n levyisiä kaistoja. Tämä gigabittitasoiset yhteysnopeudet ja lyhyet yhteysviiveet mahdollistava taajuusalue on ollut Suomessa vähäisellä käytöllä ja on hyvin käytettävissä 5G-verkoille.

Myöhemmin 5G-käyttöön voidaan osoittaa myös muita erittäin nopeita yhteysnopeuksia mahdollistavia korkeita taajuusalueita.

Viestintävirasto myöntää testilupia vapaamuotoisen hakemuksen perusteella. Hakemukset voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen radiotaajuudet (at) viestintavirasto.fi.

Lisätietoa

Viestintäviraston testisivut.

radiotaajuudet(at)viestintavirasto.fi

Jan Engelberg, p. 0295 390 438

Asiasanat: Taajuudet , Digitaaliset kokeilut , Luvat , Uutiset

LinkedIn Print