Suomessa yli puoli miljoonaa kiinteää 100 megan liittymää

Julkaistu 26.10.2017

Kiinteiden ja mobiilien laajakaistaliittymien tiedonsiirtonopeudet ovat edelleen kasvussa, selviää Viestintäviraston vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana keräämistä tilastoista. Sen sijaan liittymien kokonaismäärä pysyi lähes ennallaan. Yhä useampi mobiililiittymä sisältää rajoittamattoman datan käytön.

Kiinteän verkon 100 Mbit/s tai sitä nopeampien laajakaistaliittymien määrä ylitti alkuvuoden 2017 aikana ensimmäistä kertaa puolen miljoonan rajan. Kesäkuun loppuun mennessä liittymiä oli noin 510 000. Kiinteän verkon laajakaistaliittymistä reilut 30 000 oli tiedonsiirtonopeudeltaan vähintään 300 Mbit/s. Näistä vajaat puolet myytiin jopa 1 000 Mbit/s eli gigan tiedonsiirtonopeudella.


Tallenna kuvion tiedot CSV-tiedostona

Kuvio yllä: Kiinteän verkon laajakaistaliittymien määrä nopeusluokittain

Kotitalouksien hankkimien tiedonsiirtomäärältään rajoittamattomien mobiililaajakaistaliittymien määrä ylsi jo yli viiden miljoonan. Vastaavasti rajoitettujen mobiililiittymien määrä väheni niin kotitalouksissa kuin yrityksissäkin.

Myös tiedonsiirtonopeuteen liittyvät rajoitukset kevenivät matkaviestinverkossa. Noin 2 miljoonassa mobiililiittymässä rajoitus oli vähintään 100 Mbit/s. Näiden sadan megan mobiililiittymien määrä kasvoi alkuvuoden aikana peräti kolmanneksen. Mobiililiittymistä reilut 70 000 myytiin 300 Mbit/s tai jopa suuremmalla tiedonsiirtonopeudella.

Muutokset näkyivät myös datan käyttömäärissä. Mobiilidatan käyttö jatkoi voimakasta kasvuaan, joskin kasvu on suhteellisesti hidastumassa. Mobiiliverkossa dataa siirrettiin alkuvuoden 2017 aikana 22 gigatavua kuukaudessa jokaista suomalaista kohden, mikä oli 57 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Aiemman kehityksen mukaisesti tekstiviestin käyttö väheni 15 % ja puheluminuuttien määrä 2 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Tilastojen tiedot ovat saatavilla myös kootusti yhdessä taulukossa Tilastot ja tutkimukset -osiossa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Joonas Orkola, p. 0295 390 493
viestintämarkkina-asiantuntija Petri Järvikuona, p. 0295 390 104

Sähköposti etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi

Asiasanat: Internet , Laajakaista , Liittymä , Mobiililaajakaista , Nopeus , Tekstiviestit , Tilastot , Uutiset

LinkedIn Print