Taajuusmuutokset valmiit: 700 MHz langattoman laajakaistan käyttöön helmikuun alusta

Julkaistu 25.01.2017

Antennitelevisioverkon verkko-operaattori Digita on saanut päätökseen heinäkuussa 2015 Pohjois-Suomesta käynnistyneet 700 MHz taajuusmuutostyöt 10.1.2017, kun Turun päälähetysaseman rinnakkaislähetykset päättyivät. Langattoman laajakaistan käyttö 700 MHz taajuusalueella voidaan aloittaa 1.2.2017.

Taajuusmuutokset perustuivat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin ja kansallisiin päätöksiin. Näiden mukaan kyseinen antennitelevisioverkon käytössä ollut 700 MHz taajuusalue päätettiin siirtää langattoman laajakaistan käyttöön. Tämä edellytti tv-lähetysten poistamista Digitan valtakunnallisen UHF-verkon käytössä olleelta taajuusalueelta.

"Hallitusohjelmassa olemme sitoutuneet kehittämään digitaalista infrastruktuuria, ja muun muassa esineiden internet edellyttää viestintäverkoilta tulevaisuudessa yhä suurempaa yhteyskapasiteettia. Ottamalla käyttöön 700 MHz taajuudet vahvistamme laadukkaan langattoman laajakaistan saatavuutta ja laatua koko Suomessa", sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Viestintävirasto aloitti 700 MHz siirtymään liittyvät neuvottelut naapurimaiden kanssa jo vuonna 2012. Näin varmistettiin televisiotoiminnan riittävät taajuusresurssit ja häiriötön taajuuksien käyttö. Muutostöiden aikana Viestintävirasto vastasi viestinnän koordinoinnista ja panosti myös yhteisantennikiinteistöille ja tv-katsojille suunnattuun viestintään.

"Taajuusmuutosten tekninen suunnittelu ja viestintä hoidettiin menestyksellisesti tiiviissä yhteistyössä Digitan kanssa. Kuluttajat ovat kiittäneet kanavahaussa auttanutta neuvontapalveluamme, joka jatkaa työtään tammikuun loppuun asti", toteaa Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

"700 MHz taajuusmuutos on ollut digi-tv-ajan suurin kuluttajiin vaikuttava verkkomuutos. Vaikka taajuusmuutostyö on edellyttänyt merkittävää panostusta ja venymistä, olemme pystyneet toteuttamaan sen hyvin ja aikataulussa. Erinomainen yhteistyö liikenne- ja viestintäministeriön sekä Viestintäviraston kanssa on mahdollistanut kustannustehokkaan toteutuksen", kiittää Digitan toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström. "Olemme myös panostaneet kuluttajaviestintään, ja palaute on ollut ymmärtäväistä ja hyvää", sanoo Weckström.

Lisätietoja

Viestintävirasto, johtaja Jarno Ilme, jarno.ilme@viestintavirasto.fi, p. 0295 390 574

Digita, toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström, juha-pekka.weckstrom@digita.fi, p. 0400 564 754

Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antenni , Antennitelevisio , Uutiset

LinkedIn Print