Tiesitkö nämä viisi faktaa fi-verkkotunnuksesta?

Julkaistu 06.02.2017 | Päivitetty 07.02.2017

Tiesitkö, että vain verkkotunnusvälittäjä voi uusia vanhenemassa olevan verkkotunnuksen? Välittäjällä on myös lain mukaan velvollisuus muistuttaa asiakkaita verkkotunnuksen voimassaolon päättymisestä. Viestintävirasto muistuttaa hankkimaan verkkotunnusvälittäjän, jos sellaista ei vielä ole hankittuna.

Viestintävirasto listasi viisi oleellista faktaa fi-verkkotunnuksesta. Tutustu faktoihin ja hanki itsellesi suomalainen, luotettava ja turvallinen fi-verkkotunnus. "Viestintävirasto vastaa edelleen fi-verkkotunnusten teknisestä toimivuudesta ja takaa verkkotunnustoiminnan korkean laadun valvomalla verkkotunnusvälittäjien toimintaa", tähdentää lakimies Sanna Sahlman.

Viisi faktaa fi-verkkotunnuksesta

1. Kaikki yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt ympäri maailmaa kotipaikasta riippumatta voivat rekisteröidä itselleen fi-verkkotunnuksen.

2. Kaikki fi-verkkotunnukseen liittyvät palvelut, kuten verkkotunnuksen rekisteröiminen, uusiminen, siirtäminen, välittäjän vaihtaminen, irtisanominen ja tietojen päivittäminen, hankitaan omalta verkkotunnusvälittäjältä. Siten kaikissa fi-verkkotunnukseen liittyvissä asioissa otetaan aina yhteyttä suoraan omaan verkkotunnusvälittäjään, ei enää Viestintävirastoon.

3. Hanki itsellesi verkkotunnusvälittäjä, jos sinulla ei sellaista vielä ole. Kaikki fi-verkkotunnusvälittäjät löydät Viestintäviraston hakupalvelusta. Voit rajata hakua tarvitsemasi palvelun mukaan tai jos olet yksityishenkilö. Osa verkkotunnusvälittäjistä tarjoaa palveluita vain yrityksille. Välittäjähaun tulokset näytetään joka kerta satunnaisessa järjestyksessä, sillä viranomaisen tulee kohdella kaikkia tasapuolisesti.

4. Varmista, ettei verkkotunnus perustu kenenkään toisen toiminimeen, aputoiminimeen tai tavaramerkkiin. Fi-verkkotunnuksen käyttäjän vastuulla on tarkastaa nimi- ja tavaramerkkirekistereistä, ettei verkkotunnuksen merkitsemiselle ole estettä. Voit varmistaa verkkotunnuksen lainmukaisuuden julkisista rekistereistä.

5. Etu- ja sukunimiyhdistelmät ovat vapaasti kaikkien rekisteröitävissä. Mikäli et halua, että joku toinen rekisteröi itsellesi tärkeän etu- ja sukunimiyhdistelmän, niin se kannattaa hankkia ajoissa.

"Fi-verkkotunnusten siirtyminen kansainväliseen toimintamalliin 5.9.2016 oli merkittävä edistysaskel Suomen verkkotunnustoiminnassa. Vain seuraamalla kansainvälistä valtavirtaa ja luopumalla kansallisista erityispiirteistämme, voimme kehittää fi-verkkotunnustoimintaa ja edistää sitä, että fi-tunnus säilyisi jatkossakin suomalaisten ensimmäisenä vaihtoehtona", linjaa johtava asiantuntija Juhani Juselius.

"Suomalaiset yritykset voisivat kiinnittää enemmän huomiota oman brändinsä hallintaan. Oman yrityksen identiteetti, niin internetissä kuin sen ulkopuolella, on hyvä suojata ja miettiä miten loukkauksiin varaudutaan ja minkätyyppisiin tilanteisiin reagoidaan", valistaa lakimies Sanna Sahlman.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Juhani Juselius, p. 0295 390 492

Lakimies Sanna Sahlman, p. 0295 390 587

Asiasanat: Internet , DNSSEC , EPP , Fi-juuri , Nimipalvelimet , Riidanratkaisu , Tavaramerkit , Verkkotunnukset , Verkkotunnusjärjestelmä , Verkkotunnusrekisteri , Välittäjä , Uutiset

LinkedIn Print