5G:n vauhti kiihtyy – Suomessa käynnistynyt useita kokeiluja digitalisaation edistämiseksi

Julkaistu 16.01.2018

Viestintävirasto on myöntänyt yli kaksikymmentä testilupaa langattomia teknologioita hyödyntävien järjestelmien testi-, tutkimus- ja koekäyttöön. Hakijoina ovat olleet teleoperaattorit, laitevalmistajat ja erilaiset tutkimushankkeet.

Testilupia on myönnetty muun muassa huippunopean 5G:n testaamiseen esimerkiksi älyliikenteen ja teollisuusautomaation kehittämiseen. Testiluvat mahdollistavat myös alustan uusien palveluiden testaamiselle, verkon toiminnallisuuksien testaamisen sekä uusien tukiasemien ja päätelaitteiden kehittämisen.

5G:n testaaminen ja kehittäminen tulevat jatkossa entisestään lisääntymään uusien innovaatioiden ja tarpeiden myötä. Suomessa on uuden tutkimiseen, kehittämiseen ja testaamiseen erinomaiset mahdollisuudet. Viestintävirasto kannustaa toimijoita uuden kokeilemiseen ja tukee kokeiluja myöntämällä joustavasti ja nopeasti radiolupia.

Digitalisaation edistyminen edellyttää, että langattomaan viestintään, myös testaustoimintaan, riittää taajuuksia. 5G:lle osoitettavista taajuuksista päätetään maailmanlaajuisesti vuonna 2019 radioviestintäkonferenssissa (WRC-2019).

Viestintävirasto vaikuttaa aktiivisesti siihen, että Suomen tarpeet ja näkemykset tulevat huomioitua ja 5G-verkot voidaan ottaa kaupalliseen käyttöön mahdollisimman pian radioviestintäkonferenssin jälkeen. Tavoitteena on, että Suomi on 5G:n kärkimaa.

Lue lisää

Digitaaliset kokeilut tuovat vauhtia testaukseen ja tukea koulutukseen

5G-testitaajuudet 3400–3800 MHz taajuuskaistalla

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Jan Engelberg, p. 0295 390 438

Apulaisjohtaja Tapio Penkkala, p. 0295 390 434

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi

Asiasanat: Internet , Puhelin , Taajuudet , Digitaaliset kokeilut , Luvat , Uutiset

LinkedIn Print